1 nieuw bericht van WhatsApp
25-08-2016

Adverteren op whatsapp
1 nieuw bericht van WhatsApp

WhatsApp is het grootste social media platform in Nederland. Nederland telt 9,8 miljoen gebruikers, waarvan 7 miljoen mensen het medium dagelijks gebruiken (bron: Newcom – Nationale Social Media Onderzoek 2016). Met zoveel actieve gebruikers zou dit een hoogst interessant medium kunnen zijn voor adverteerders. Tot op heden is het niet mogelijk om te adverteren via WhatsApp, maar opent het aangepaste privacybeleid van WhatsApp nu haar deuren?

Vandaag, donderdag 25 augustus, heeft WhatsApp een nieuw blog artikel geplaatst waarin ze een blik in de toekomst van WhatsApp werpen. Hierin maken ze bekend dat de voorwaarden en het privacybeleid zijn bijgewerkt. Het is bedoeld om de communicatie tussen mensen en bedrijven toegankelijker te maken, maar het kondigt ook de integratie tussen de data van WhatsApp en Facebookdiensten aan.

In eerste instantie biedt het bedrijven de mogelijkheid om gebruikers te informeren van bijvoorbeeld een vertraagde vlucht of een verdachte transactie op de bankrekening. Maar het is tegelijkertijd ook een eerste stap naar de mogelijkheid om commerciële berichten te versturen waarbij bedrijven met hun consumenten kunnen ‘appen’.

Facebook integratie

Als onderdeel van moederbedrijf Facebook was het natuurlijk wachten tot de data van WhatsApp zal worden geïntegreerd met Facebook. Ook dat is met de aangepaste privacyvoorwaarden nu mogelijk. Het moet de advertenties van Facebook beter maken, maar ook moet het helpen bij het bestrijden van spam-accounts.

Moeten we ons nu zorgen maken dat onze telefoonnummers en gesprekken op straat komen te liggen? Nee dat is zeker niet het geval, alle gesprekken die via WhatsApp worden verstuurd worden versleuteld middels end-to-end-encryptie. Dit betekent dat een bericht versleuteld wordt als het bericht wordt verzonden en pas weer wordt vrijgegeven als het bericht wordt ontvangen. Daarnaast worden de berichten ook gelijk verwijderd van de server als deze zijn ontvangen.

Wil je als gebruiker niet dat je WhatsApp gegevens worden gebruikt door Facebook? Dan kan dit uitgezet worden bij de persoonlijke instellingen in het WhatsApp-account. Klik hier voor de handleiding.

Kunnen we straks ook banners serveren op WhatsApp, of gaat dat zelfs Facebook te ver? De tijd zal het leren.

Mediabureau ZIGT, Lisanne van den Heuvel

Lisanne van den Heuvel
Lisanne van den Heuvel
Strategy Director