
NOM Folder Monitor:
97% van de Nederlanders leest folders
Maar liefst 11,5 miljoen Nederlanders leest wel eens een huis-aan-huisfolder en 81% komt naar aanleiding van een folder in actie. Bijna de helft koopt ook daadwerkelijk wel eens een product uit de folder. Deze cijfers illustreren dat folders voor een flink bereik zorgen onder de Nederlandse bevolking. De folder gaat ook met zijn tijd mee: zo’n 3,8 miljoen Nederlanders leest wel eens een digitale folder.
De cijfers komen uit de NOM Folder Monitor, een onderzoek in opdracht van Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM), DDMA Businessgroep Verspreidingen en uitgevoerd door GfK onder 6.643 respondenten. 63% leest alleen de papieren folders, 4% alleen digitale folders. 25% van de Nederlanders leest zowel papieren als digitale folders. Naast het bereik van zowel papieren als digitale folders is ook gekeken naar het gebruik van een drukwerksticker. Wat blijkt: folders worden ook gelezen door de 1,2 miljoen Nederlanders met een drukwerksticker (JA-NEE of NEE-NEE sticker) op hun brievenbus. Ondanks dat zij geen folderpakket op hun deurmat vinden, worden zij toch bereikt omdat ze de folders elders lezen.
Dat folders populair zijn blijkt wel uit het feit dat 54% de folder zou missen als deze niet meer zou verschijnen. Folders zijn vooral handig en informatief en zorgen zelfs bij 22% van de Nederlanders voor gespreksstof. Papieren folders worden vaak gelezen ter ontspanning, waar digitale folders juist gebruikt worden om producten te vergelijken. Overigens leiden papieren folders tot meer actie dan digitale folders.

Ten opzichte van dagbladen is het bereik van folders hoog. Waar de dagbladen in totaal kunnen rekenen op een bereik van 57%, ligt het bereik van folders maar liefst op 88%. De resultaten uit de Folder Monitor laten zien dat folders niet onder doen voor andere mediumtypen qua bereik en effectiviteit. Bovendien is het een mooie aanvulling op de andere bereiksonderzoeken.
De gegevens uit de NOM Folder Monitor zijn verrijkt met gegevens uit de NOM Doelgroepmonitor, waardoor het bereik van folders onder specifieke doelgroepen bekeken kan worden. Onderstaande grafiek laat bijvoorbeeld zien dat er een significant verschil is in het totaalbereik van folders en het netto bereik van papieren folders tussen een hogeropgeleide 25- tot 34-jarigen in een (zeer) stedelijk gebied en dezelfde doelgroep in een matig tot niet-stedelijk gebied.

Het volledige rapport met de resultaten van de NOM Folder Monitor is te downloaden via foldermonitor.nl. ZIGT beschikt over de data van de NOM Folder Monitor. Wil je een specifieke analyse met deze data, neem dan contact op met onderzoek@zigt.nl.