Aardschok FM is er niets bij…
26-09-2016

DJ-hommeles bij de radio
Aardschok FM is er niets bij…

Ik gleed bijna van mijn stoel en ben er nog niet helemaal van bijgekomen. Radioland is in rep en roer, nee niet omdat de nieuwste radiocijfers bekend zijn geworden. We hebben te maken met ‘dj-hommeles’. Als eerste werd bekend dat Giel Beelen (een van de top 3 ochtend-jocks) zijn show gaat stoppen vanaf het nieuwe jaar.

Giel is toe aan iets nieuws, dat kan. Maar de verversing op het tijdvak en op de zender in mineur was dan ook danig nodig. Giel kon niet meer zijn oude vertrouwde rebelse radioshow brengen en daarmee verloor hij een groot deel van zijn fanbase. Niet eerder ging 3FM zo hard achteruit als dat vele luisterperiodes welke vorig en dit jaar voorbijkwamen (overigens niet geheel ten nadele aan de ochtendshow). Domien Verschuren wordt genoemd als opvolger, dat is goed nieuws omdat hij een talent is welke nu weggezet is in het beginnende avondtijdvak en dat hij een goede radiomaker is die een grote groep mensen kan binden in een meer dan belangrijk tijdslot en daarmee een goed doorluistereffect gaat hebben richting het best beluisterde radio tijdvak 10-13uur.

Maar dan volgde alweer de volgende newsflash: Timur (van ´Timur en Ramon´, te horen elke werkdag van 12-14uur) stopt ook op 3FM, en met radiomaken! Quote: ‘Ik ga een jaartje lummelen’. Dat moet dan maar kunnen, je moet doen waar je blij van wordt zullen we zeggen… Persoonlijk vind ik het jammer gezien zijn creatieve manier van radiomaken toch echt een goede toevoeging op het 3FM-aanbod is en straks was.

Om nog een gerucht in de markt te gooien vermeld de Telegraaf dat Wouter van der Goes (NPO2, van de namiddagshow) doorgeschoven wordt naar de avond (vult Giel dat gat in de middag dan weer op?). En nog een bekende NPO’er Hans Schiffers (voorheen in de ‘90s bekend van Arbeidsvitaminen op 3FM) die nu nog op Radio2 te beluisteren is, gaat datzelfde Arbeidsvitaminen op Radio 5 op dagelijkse basis weer nieuw leven in blazen (ma-vr van 10-12uur).

Zo eindigt een door sport gedomineerde zomerperiode met relatief rustige luistercijfers (Radio 1 maakte een mooie stijging van 0,8% (10+) door) toch met enorme verschuivingen in programmering richting 2017. De NPO is zich ongetwijfeld bewust geworden van het feit dat de door ons allen goed betaalde zendtijd toch ook met goed te beluisteren programma’s ingevuld moet worden. Dat veel luisteraars van zender overstappen en daarmee inkomsten verminderen zal geresulteerd hebben dat Den Haag ongetwijfeld heeft aangeklopt bij de zendermanagers in Hilversum.

Over Den Haag gesproken. Prinsjesdag bracht eindelijk weer goed nieuws. Iedereen gaat erop vooruit (nou ja 10% niet dan). En eigenlijk ook niet de publieken die noodgedwongen nog steeds aan het bezuinigen zijn. Wellicht dat daarom ook niet per se extra moeite wordt gedaan om Giel te behouden voor 3FM, hij verdiende namelijk fors meer dan de Balkenendenorm. Maar goed, niet alleen bij NPO wordt de kraan dichter gedraaid. Dit is ook het geval bij de regionale publieke omroepen (bezuinigingsdoel is 17 miljoen). Daar is het meest recente nieuws dat de Provinciën vinden dat deze bezuinigingen uitgesteld moeten worden. De bezuinigingen zouden ingaan als de nieuwe mediawet in zou gaan, maar die beslissing is voorlopig uitgesteld. Kwalitatieve content kost geld, ook al is het belastinggeld. Mocht de wet toch ingaan gaat dat zeker ten koste van een gevarieerd regionaal programma-aanbod. En laten nou net de luistercijfers van ORN de afgelopen periode weer eens substantieel gaan stijgen… ORN vormt weer de tweede partij als het gaat om best beluisterde zender(s) in Nederland luisterland.

Ik schakel vanavond in de auto maar weer eens SublimeFM in, even jazzend bijkomen van al dit nieuws. Hopelijk komt het allemaal nog goed in publiek radioland, ik vermoed van wel, al zal het nog wel tijd nodig hebben om al de verschuivingen te laten landen bij de meestal trouwe luisteraars.

Mediabureau ZIGT, Bart Helder