Amsterdamse folder opt-in systeem wordt werkelijkheid
25-04-2016

De toekomst van de folderverspreiding in Amsterdam
Amsterdamse folder opt-in systeem wordt werkelijkheid

Afgelopen woensdag 20 april was het dan zover. De spannende ontknoping van het besluit over de toekomst van de folderverspreiding in Amsterdam. Om even het geheugen op te frissen: vorige maand heeft de Partij van de Dieren een voorstel ingediend om per januari 2017 de reclamedrukwerk verspreiding om te zetten naar een opt-in systeem. De gemeente Amsterdam heeft overwogen dit voorstel door te voeren. Dit betekent dat alleen huishoudens die de nieuwe JA/JA-sticker op de brievenbus hebben nog folders/folderpakketten zullen ontvangen.

D-Day besluit
Ondanks alle protesten van onder andere winkeliers en brancheorganisatie MailDB, heeft dit de Amsterdamse gemeenteraad niet overtuigd om tegen het voorstel te stemmen. Dit baart de MailDB, de brancheorganisatie van verspreiders en bezorgers van ongeadresseerd drukwerk, flinke zorgen. De MailDB vreest voor de gevolgen van het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad en overweegt om in hoger beroep te gaan.

Stephan van den Eijnden, voorzitter MailDB zegt hierover het volgende:

“De Amsterdamse gemeenteraad heeft geen van onze zorgen meegenomen in hun afwegingen. Wij hebben berekend dat met dit voorstel het aantal afgiftepunten voor folders halveert. Aangezien 29% van de omzet van winkeliers voortkomt uit de folderverspreiding, verwacht de detailhandel een omzetdaling van 10% in Amsterdam en het daarmee gepaard gaande banenverlies en filiaalsluitingen. Een halvering van het aantal afgiftepunten betekent ook voor 2.500 bezorgers minder werk in de Amsterdamse regio. Bezorgbedrijven worden gedwongen op een abrupte manier productiecapaciteit af te schalen.”

Geen folders meer in Amsterdam?
Wat het besluit nog zorgelijker maakt is dat er in diverse Amsterdamse wijken het aantal bezorgadressen onder een bepaald minimum komt, waardoor uit kostentechnische overwegingen deze wijken helemaal geen folder meer zullen ontvangen. Uit onderzoek van 2015 is gebleken dat folders een flinke bijdrage leveren voor de winkeliers. Een groot deel van de Amsterdammers die een folder ontvangt, bepaalt namelijk zijn boodschappenlijstje op basis van een folder. Daarnaast zorgen de folders voor 29% van de omzet van een winkel en is het nog steeds een mediumtype dat bijdraagt aan de producten en diensten van winkels.

Hoe nu verder?
Het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad baart mij ook flinke zorgen. Ondanks dat het MailDB in hoger beroep zal gaan met andere partijen, vrees ik dat het besluit niet zal veranderen en het opt-in systeem per januari 2017 doorgevoerd zal worden. Daarnaast verwacht ik helaas ook een kettingreactie op dit besluit en zullen meerdere grote steden volgen om het voorstel van de Partij van de Dieren door te voeren. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is een kwestie van afwachten.

Mediabureau ZIGT, Lousa Hsu