Dalende trend oplage dagbladen
20-05-2014

HOI-cijfers 2013:
Dalende trend oplage dagbladen

De HOI-cijfers over 2013 zijn gepubliceerd en geven de inmiddels bekende dalende trend weer. De oplage van de landelijke dagbladen daalde van 1,60 miljoen in 2012 naar 1,51 miljoen in 2013: een daling van 5,6 procent.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te noteren. Zo maakt de stijging in digitale versies een deel van het verlies bij de papieren versies goed, waardoor onder de streep een verlies van -1,4% ten opzichte van 2012 resteert. Het FD en de Volkskrant hebben zelfs een bescheiden plus met de papieren versie behaald. Onder de digitale versie van dagbladen wordt in dit geval de digitale publicatie replica verstaan. Dit is één op één de digitale uitgave van de gedrukte titel, welke digitaal wordt verspreid en na downloaden via een beeldscherm is te lezen.

Dalers
In absolute zin daalt de Telegraaf het hardst, ruim onder het half miljoen van 522.000 naar 476.000 exemplaren. Daar werden slechts 6.282 digitale versies tegenover gezet, wat per saldo een daling van 7,6% maakt. Verhoudingsgewijs nog iets slechter verging het NRC Next, dat bijna een kwart aan papieren oplage verloor. Weliswaar was er een mooie stijging in de digitale oplage (+9.000 ex.) te noteren, overall blijft een daling van 11,6% staan.

Stijgers
Voor twee landelijke dagbladen was er een positieve oplageontwikkeling in 2013 te noteren. Eén daarvan is de Volkskrant, met een bescheiden stijging van 0,2 procent in papieren versie en een stijging van 28% digitaal, overall een plus van 3,7%. De andere titel die het lukte om de papieren oplage te doen stijgen is het Financieele Dagblad; een stijging van 2,1% tov 2012. Inclusief digitale exemplaren een plus van 3,2%.

Digitaal compenseert papier
De papieren versie van het AD daalde flink met 14.000 exemplaren, digitaal is er echter een groei te noteren (van 0 naar 23.000) waarmee de krant toch groeit met 2,3%. Trouw wist de papieren oplage in 2013 te handhaven op 91.000 exemplaren. Bovendien werd een stijging in de digitale versie van 0 naar 9.000 behaald, in totaal een stijging van 9,6%. Hiermee compenseert de Persgroep (uitgever van het AD, de Volkskrant, Trouw en het Parool) met de digitale dagbladversies een groot deel van de terugloop in verkoop van de papieren versie en weet het bij de Volkskrant en Trouw hiermee zelfs een extra bron van inkomsten te realiseren, bovenop de stabiele papieren verkoop. Tenslotte vallen er bij de overige dagbladen geen grote wijzigingen te noteren. NRC Handelsblad, Het Parool, het Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad daalden allen overall licht.

Brengen de digitale replica’s nog iets extra’s voor de adverteerder? Advertenties in het papieren dagblad worden statisch overgenomen in de digitale replica publicatie waardoor dit eenrichtingsverkeer blijft. Dat kan, afhankelijk van je doelstellingen, prima werken maar juist bij een digitale versie moet meer mogelijk zijn, al is het maar optioneel.

De interactiemogelijkheden met de redactionele inhoud van het dagblad lijken wel toe te nemen. Zo komen er bij verschillende titels mogelijkheden om artikelen te delen via social media. Een voorzichtige eerste stap, maar wellicht wel één die tot meer interactiemogelijkheden met de doelgroep leidt.

Bron: HOI