De Persgroep mag Wegener overnemen
15-02-2015

Persgroep mag Wegener overnemen
De Persgroep mag Wegener overnemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde afgelopen september aan om de eventuele overname van Mecom, het moederbedrijf van Wegener, door De Persgroep te onderzoeken. Naar verluidt zou een aantal concurrenten, waaronder NRC Media, geklaagd hebben over een te grote dominantie van De Persgroep op de dagbladenmarkt.

Mecom geeft vooral regionale dagbladen en huis-aan-huisbladen uit. Het bedrijf heeft onder andere De Gelderlander, De Stentor en het Brabants Dagblad in bezit. De Persgroep is uitgever van o.a. Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Het Parool.

Twijfels over distributie

Er was wel enige zorg over de bezorging van de dagbladen. De uitgever die na de overname ontstaat, bezorgt straks de dagbladen in twee derde van Nederland. Hierdoor worden andere uitgevers van dagbladen te afhankelijk van Mecom/De Persgroep.

De Persgroep heeft aangeboden de huidige afspraken met het distributiebedrijf van Telegraaf Media Groep over de bezorging van elkaars dagbladen voort te zetten. Hier profiteren ook dagbladuitgevers van die geen eigen bezorgingsnetwerk hebben, zoals NRC Media. ‘Deze afspraken gelden tenminste voor een periode van tien jaar’, meldt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM.

Eerder werd al geconcludeerd dat een samengaan geen nadelige gevolgen heeft voor de lezers van de dagbladen. Ook voor adverteerders ziet de toezichthouder geen probleem. De regionale dagbladen van Wegener hebben andere adverteerders dan de landelijke kranten van De Persgroep. Fonteijn: ‘Doordat ze verschillende adverteerders aantrekken, zijn het geen belangrijke concurrenten van elkaar en leidt de overname voor adverteerders zodoende niet tot problemen. Adverteerders kiezen vaak gericht voor een landelijke of regionaal dagblad of huis-aan-huisblad.’

Wij verwachten na de overname ook geen directe gevolgen voor de prijzen van advertenties in dagbladen. Wel zou de nieuwe tariefstructuur van de Persgroep ervoor kunnen zorgen dat de regionale dagbladen en huis-aan-huisbladen in 2016 volgen met een meer transparante tariefkaart.

Nederlandse dagbladen in Belgische handen

Bijna alle grote Nederlandse kranten komen met de overname in Belgische handen. Vorige week werd bekend dat de redactie van NRC Media instemt met een overname door het Vlaamse bedrijf Mediahuis. NRC Handelsblad en nrc.next krijgen dus ook een Belgische eigenaar.
De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool waren via De Persgroep al in Belgisch bezit. Met de overname van Mecom volgen ook de grote regionale bladen van Wegener.