De strijd om de luisteraar in december
17-03-2016

Radio luistercijfers
De strijd om de luisteraar in december

Nu de radioluistercijfers ook van de periode december-januari gepubliceerd zijn kunnen we de winnaars en de verliezers in de radio-feest-maand december aanwijzen. In december zijn er verschillende radiozenders met een aangepaste programmering en is daardoor een afwijkende maar toch zeker ook interessante radiomaand. Sky Radio verandert in het bekende ‘Christmas station’, NPO Radio 2 heeft het jaarlijks terugkerende radioprogramma Top 2000 en NPO 3FM de actie Serious Request, waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis, dit jaar in Heerlen gestationeerd. Het verleden leert ons dat in december deze zenders ver boven hun gemiddelde marktaandeel uitstijgen. Maar hoe hebben deze zenders het gedaan ten opzichte van december 2014?

In onderstaande figuur (Figuur 1) is te zien dat Radio 2 de grote winnaar is van de strijd om de luisteraar in december. Deze zender realiseert niet alleen het hoogste zenderaandeel, maar tevens laat de zender 3 jaar op rij een mooie stijging zien. Ook Qmusic kan terugkijken op een mooie decembermaand. Ondanks dat deze zender geen ‘grootse’ evenementen heeft in december, laat de zender een stabiele stijging zien welke past bij het overall stijgende aantal luisteraars van Qmusic. Daar waar Sky Radio in 2014 nog marktaandeel heeft moeten inleveren ten opzichte van 2013, zien ze nu het marktaandeel weer licht stijgen. Radio 538 heeft haar zenderaandeel gelijk weten te houden. De grote verliezer van december 2015 is NPO 3FM met Serious Request. Zij hebben een marktaandeel van 2,3% in moeten leveren ten opzichte van 2014. Dit is een daling van bijna 23%! Het marktaandeel tijdens Serious Request is in jaren niet zo laag geweest.

Figuur 1: Gemiddeld marktaandeel periode november-december en december-januari, doelgroep 10+

Is Serious Request over haar hoogtepunt heen? De luistercijfers lijken hier wel op aan te sturen. En houdt Radio 2 haar nieuw verworven luisteraars vast? Het station wist er 4,7% marktaandeel bij te krijgen in de decembermaand dankzij de Top 2000 (vergeleken met de periode er voor, oktober-november). In de volgende periode zal blijken hoeveel luisteraars Radio 2, maar ook Sky Radio, hebben weten vast te houden.

Veroni Engelhart
Veroni Engelhart
Managing Director