Verhalen vertellen voor gevorderden
16-07-2016

DML 2016
Verhalen vertellen voor gevorderden

Waarom kijken fans reikhalzend uit naar ieder nieuw seizoen van Game of Thrones? En waarom staan fans van Star Wars in de rij voor de nieuwste Star Wars films? Het antwoord: deze fans willen dolgraag weten hoe het verhaal verder gaat. Gijsbregt Vijn van Lemon Scented Tea praatte het publiek op Digital Marketing 2016 graag bij over Digital Storytelling. Met de presentatie ‘Digital storytelling: verhoog de effectiviteit van je online campagnes & experiences’ wilde hij marketeers en mediaprofessionals bijpraten over de eeuwenoude vertelkunst.

Waarom kijken we 1,5 uur naar films en kunnen we lachen en huilen om de personages in deze films? Het antwoord is simpel: we herkennen ons in de personages en voelen ons verbonden. We willen graag weten hoe personages hun conflicten op weten te lossen en hoe het verhaal eindigt. Verhalen vertellen hoort bij onze cultuur, bij onze manier van leven en het helpt ons om informatie te verwerken en door te geven. Het helpt ons om grip te krijgen op een ingewikkelde wereld. Verhalen bestaan doorgaans uit vijf aspecten:

  1. Een hoofdpersoon/held
  2. Een doel
  3. Middelen
  4. Vijanden/tegenstanders
  5. Een conflict

Wanneer één van deze elementen ontbreekt is het niet interessant om een verhaal te volgen. Je gaat immers niet naar ‘Game of Thrones’ kijken als er geen onderlinge strijd tussen de verschillende families is en de Harry Potter boeken worden een stuk minder spannend als Voldemort een vriend van de tovenaarsleerling zou zijn.

Momenteel is er een verschuiving gaande op de markt. Consumenten zijn tegenwoordig meer op zoek naar gemak, functionaliteit en service. Gijsbregt speelt hier op in door te stellen dat merken moeite hebben met het behouden van authenticiteit en merkbetrokkenheid. Als oplossing draagt hij aan om door middel van een conflict te laten zien waar je merk voor staat en waar het voor vecht. Door een conflict te introduceren in je merkcampagnes creëer je een bepaalde betrokkenheid bij de consument, aldus Gijsbregt. Merken als Chipotle en Maserati maken gebruik van storytelling en dragen dit ook uit. Chipotle is een fastfood keten die door middel van ‘gezond’ en duurzaam voedsel bij wil dragen aan een betere wereld. Het verhaal klinkt goed, komt nobel over en kan goed werken om je merk te versterken en consumenten zich te laten identificeren met je product.

Storytelling is een interessante trend in het marketinglandschap waar merken veel geld, tijd en moeite in investeren. Denk maar aan het gevoel wat Bertolli probeert op te roepen bij de commercials van hun ‘authentieke’ pasta recepten of het gevoel van puurheid wat Spa in hun commercials verwerkt. Storytelling werkt, het verkoopt en het geeft merken een interessante tool om hun merk in de markt te zetten en te verstevigen.

Men moet echter wel opletten dat ze niet doorslaan met storytelling. Het is niet nodig om voor elk product of elke uiting een verhaal uit te dragen, dat zou al gauw leiden tot verzadiging en zorgt ervoor dat consumenten snel verveeld raken. Het is en blijft een tool om bepaalde doelstellingen te behalen, maar is geen doel op zich. Voor de komende tijd is het interessant om te zien hoe storytelling zich ontwikkelt en wat nog bedacht wordt om consument meer betrokken te laten voelen bij hun merk, maar moet men wel oppassen. Verzadiging ligt in deze snel veranderende maatschappij tegenwoordig immers altijd op de loer.

Bryan Bunink
Bryan Bunink
Research Consultant