Facebook neemt WhatsApp over
21-02-2014

What!
Facebook neemt WhatsApp over

Voor een bedrag van maar liefst 16 miljard dollar heeft Facebook WhatsApp overgenomen. WhatsApp belooft in haar blog dat er niets zal veranderen voor gebruikers. WhatsApp zal net als Instagram (eerder ook overgenomen door Facebook) een aparte app blijven. Daarnaast zal de messaging-dienst advertentie vrij blijven.

Het bedrag van 16 miljard is hoog als je het vergelijkt met andere overnames. Zo had Google in 2006 1,65 miljard dollar betaald voor YouTube, kocht Facebook Instagram voor 1 miljard dollar (2012) en is Tumblr overgenomen voor 1,1 miljard dollar.

Met WhatsApp in haar portfolio, heeft Facebook een van de populairste messaging diensten in huis gehaald. WhatsApp bediend meer dan 450 miljoen gebruikers, waarbij 70% van de gebruikers dagelijks de app gebruiken. Iedere dag groeit het aantal nieuwe gebruikers met een miljoen.

Toch zal WhatsApp advertentie vrij blijven en blijft het verdienmodel de abonnementen ($0,99 per jaar) voor gebruikers. Daarentegen is meer dan de helft van de inkomsten van Facebook zelf momenteel afkomstig van mobiele advertenties. Inmiddels stijgen alternatieve apps zoals Telegram Messenger in de app store ranglijsten (#1 op iOS) en is het wachten wat Facebook met haar nieuwe aanwinst zal gaan doen.