Jongeren en hun mediagebruik
09-07-2015

Generation C
Jongeren en hun mediagebruik

De jongste generatie is omgedoopt tot Generatie C. De generatie die altijd online is en altijd in contact is met digitale media. Van de kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft maar liefst 78% een mobiele telefoon met toegang tot internet, de teens (13-19 jaar) gaan nog een stap verder, van deze generatie heeft 99% een mobiele telefoon met toegang tot internet. Wat gebruikt Generatie C nog meer voor media en hoe is deze het beste te bereiken?

Een inspiratiesessie bij Sanoma over Kids & Teens heeft interessante insights en feiten aan het licht gebracht over de jongerengeneratie. Er zit een duidelijk verschil in mediagebruik tussen de pre-schoolers (0-5), kids (6-12) en teens (13-19). Traditionele televisie is voor de pre-schoolers en kids bijvoorbeeld een belangrijk medium, terwijl de teens meer gebruik maken van online televisiediensten zoals Netflix. Echter is er voor alle drie de doelgroepen wel te zeggen dat hun digitale consumptie groot is. Kinderen van twee jaar weten al heel goed wat swipen is en swipen zelfs over papieren pagina’s uit een tijdschrift. Sanoma haakt goed in op de verschuivingen in mediagebruik bij deze generatie.

Sanoma speelt in op generatie C

Donald Duck heeft bijvoorbeeld apps ontwikkeld voor mobiel en tablet, heeft Twitter-accounts voor de karakters uit Duckstad en heeft DuckWise geïntroduceerd, waar kinderen o.a. een online typecursus kunnen volgen waarbij ze spelenderwijs leren typen. Daarnaast verandert ook de content mee en zie je Donald Duck vaker met een tablet in zijn handen i.p.v. een papieren krant. Ook de Tina speelt in op de behoeftes van haar doelgroep door meer gebruik te maken van eigen Tina vloggers.

Adverteren met vloggers

Vloggers, video blogs die voornamelijk op YouTube te vinden zijn, worden steeds populairder onder de doelgroep teens. Deze doelgroep zit het meest op zijn mobiel en volgt vloggers als StukTV, EnzoKnol en Beautygloss wekelijks. Social1nfluencers spelen goed in op deze nieuwe markt en managen vloggers. Zij helpen deze nieuwe generatie BN’ers hoe om te gaan met hun vlogs en nieuwe populaire status. Daarnaast biedt Social1nfluencers de mogelijkheid tot adverteren bij deze vloggers op drie manieren:

  • Branded content: de vloggers noemen de adverteerder of gebruiken het product van de adverteerder in hun video’s.
  • Premium pre-roll advertising: deze pre-rolls maken ze zelf met in de hoofdrol de vlogger zelf. Tieners klikken de pre-roll minder snel weg omdat hun ‘held’ de hoofdrol speelt.
  • Brand-channels: dit zijn vlogs van brands zelf.

Meer informatie over jongeren en hun mediagebruik is te lezen in het Jeugd en Media onderzoek van Kennisnet. Zo zijn er inzichten verkregen in de rol van ouders, school en media ten opzichte van het mediagebruik.

Mediabureau ZIGT, Lisanne van den Heuvel en Callista Disselhoff

Lisanne van den Heuvel
Lisanne van den Heuvel
Strategy Director