Groei Facebook in online video
29-10-2015

Facebook als videoplatform
Groei Facebook in online video

Facebook wordt nog niet altijd gezien als videoplatform, maar met meer dan 4 miljard video-impressies per dag kunnen we Facebook inmiddels als een goede concurrent van YouTube beschouwen. Ondanks de spectaculaire groei in online video is een kritische blik wel nodig. Als we bijvoorbeeld naar de kijkduur van YouTube gemeten in uren kijken, zowel in de mobiele app als via de site, is deze nog steeds acht keer zo groot (dagelijks 46.000 jaar(!) aan video in vergelijking met 5.625 jaar op Facebook).

Toch zijn er zeker kansen voor Facebook. Dat ze in zo’n korte tijd enorm snel gegroeid zijn, toont een enorm potentieel. Facebook laat weten binnenkort met speciale tools te komen waarmee uitgevers betere videocontent kunnen ontwikkelen, onder meer voor bedrijfspagina’s. Ook is Facebook begonnen met het uitrollen van 360 graden video’s, met Star Wars en Discovery als partners, en met Suggested Video’s. Met deze laatste wordt het voor Facebook-gebruikers makkelijker om nieuwe video’s te ontdekken. Gebruikers kunnen straks ook video’s bewaren om later te bekijken. Als laatste komt er ook mogelijkheid om video’s te bekijken in een zwevend scherm, terwijl men tegelijkertijd kan blijven Facebooken.

Video-app Boomerang

Ook met Instagram (in 2012 gekocht door Facebook) ontwikkelt Marc Zuckerberg volop in videocontent. Vorige week lanceerde Instagram een nieuwe app: Boomerang. Met deze app kunnen gebruikers een nieuw soort gif’jes maken en versturen via Instagram. Het werkt eenvoudig: je filmt een heel kort stukje (één seconde) en de app plakt dat een keer of vier achter elkaar. Het effect is ongeveer hetzelfde als de bekende gif-filmpjes en het wordt al enthousiast opgepakt door de vele Instagram-gebruikers, zie de voorbeelden:

Al met al is Facebook hard bezig de mooie groei in online videocontent te continueren. YouTube zal moeten blijven innoveren, maar zal naar verwachting niet snel van zijn troon gestoten worden. Het videoplatform van Google is volledig gericht op video en Facebook blijft een bredere functie houden als sociaal platform. We zijn benieuwd naar hoe de platformen in gaan spelen op de nieuwste ontwikkelingen zoals Virtual Reality.

Mediabureau ZIGT, Talitha Valk