Groot effect tv-reclame op aankoopbeslissing van jongeren
28-03-2014

Ouderwets hip
Groot effect tv-reclame op aankoopbeslissing van jongeren

Uitzending Gemist via de iPad, een serie kijken via Netflix, filmpjes op YouTube… Jongeren kijken tegenwoordig al lang niet meer alleen televisie via het ‘oude vertrouwde’ televisietoestel. Ongeacht op welke manier ze televisie kijken, heeft het medium nog steeds een belangrijke positie in het leven van jongeren (16-24 jaar), en zo ook televisiereclame. Uit onderzoek van Deloitte, uitgevoerd door GfK in Groot-Brittannië onder 2.500 respondenten, blijkt dat tv-reclame een relatief groot effect heeft op het zoekgedrag en de aankoopbeslissing bij jongeren.

Reclame is bij een relatief groot deel van de ondervraagde jongeren onderwerp van gesprek. Op de vraag “Welke activiteit heb je ondernomen na het zien van een tv-commercial?” antwoordde een kwart van de jongeren (24%) dat ze er met vrienden over (na)praten. Nog een kwart ‘googelt’ het geadverteerde product, 15 procent bekijkt de tv-commercial nog eens via YouTube en iets meer dan 10 procent bezoekt de website. Daar blijft het niet bij: 20 procent gaat in een fysieke winkel op zoek naar het product en maar liefst 18 procent gaat ook over tot aankoop van het product. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen is dit relatief hoog, daar ligt het gemiddelde namelijk op 11 procent.

effect_tv_aankoopbeslissing_jongeren

Televisie kijken is voor een meerderheid van de jongeren (56%) de beste manier om te ontspannen. Uit eerder onderzoek van Deloitte blijkt bovendien dat ze een meer positieve houding ten opzichte van TV-programma’s en -reclame hebben dan ouderen. Jongeren komen vaker in aanraking met de zogenoemde ‘brand builing-commercials’, die met name op emotie inspelen. Deze reclames worden daarom als meer aantrekkelijk en vermakelijk gezien.

effect_tv_aankoopbeslissing_jongeren2

Ook onder Nederlandse jongeren zien we dat tv-reclame een positief effect heeft op de aankoopbeslissing. De stelling ‘reclamespotjes op tv helpen mij bij aankoopbeslissingen’ heeft een hoge selectiviteitsindex onder 16- tot 24-jarigen en past daarom meer dan gemiddeld bij deze doelgroep (bron: NOM Print & Doelgroepmonitor 2012-II – 2013-I). 25 procent is het eens met de stelling dat reclamespotjes op tv hen nuttige informatie geven en nog eens 25 procent vindt reclamespotjes op tv leuk.

Televisie is dus nog lang niet passé onder jongeren, het is zelfs naast internet (99 procent gebruikt dit) het meest gebruikte medium onder deze doelgroep. Maar liefst 96 procent van de 16- tot 24-jarigen kijkt tv, waarvan de helft elke dag tv kijkt. Jongeren consumeren televisiecontent via verschillende kanalen. tv, en ook tv-reclame, heeft dus wel degelijk effect, mits je de juiste keuze voor het kanaal en aanbod maakt.

Bronnen: Deloitte (2013). What television is: 2013. An industry of industries., NOM Print & Doelgroep Monitor 2012-II – 2013-I