Heerlijk, verse luistercijfers!
20-04-2016

Mmmmm..
Heerlijk, verse luistercijfers!

Herkent u dat… Eén keer per maand wordt media minnend Nederland verblijd met de meest recente luistercijfers voor de radiobranche, en dat wordt altijd van de daken geschreeuwd! ‘Goed nieuws! NPO 3FM in de lift: grootste stijger onder 20-34 jaar: +1,6%’, ‘100%NL blijft scoren, +18%, +29%’, ‘SkyRadio en Radio Veronica blijven groeien in kerndoelgroepen’, ‘Proost! Record marktaandeel 6,0%’, het kan niet op. Alle radiostations kijken dan ook maandelijks reikhalzend uit naar natuurlijk de plussen en in mindere mate de minnen van hoe welke doelgroep zich wel of niet heeft weten te bewegen naar haar zender(s). Elk willekeurig tijdvak wordt onder de loep genomen om te zien waar juist die plussen te zien zijn. Een korte en onafhankelijke blik vanuit ZIGT relativeert de boel een beetje.

Ook deze week was het op de traditionele dinsdag weer zo ver dat wij de nieuwste luistercijfers konden inladen in de software om te bekijken hoe campagnes in februari en maart het nu echt gedaan hadden, maar ook om onze plannen te verrijken met ‘actuele’ data. Heerlijk!
Daar waar groei is bij de één, moet natuurlijk een daling zijn bij de ander. Maar uitgaande van alle persberichten van de diverse zender(groepen) lijkt het wel of iedereen groeit, en dat er dus meer radio beluisterd wordt. Dat is niet zo. Ten opzichte van de vorige meting (jan-feb 2016) is er gemiddeld één minuut minder geluisterd op het totaal (2 uur 47 minuten). Vooruit, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit minus zeven minuten. Dus waar liggen de accenten dan?

Radio 538 is al een flinke poos de stevige marktleider (11,3% op 10 jaar en ouder), helder. Op plek twee hebben we een nek-aan-nek-race tussen Q-music en Sky Radio (9.4%, spannend!). De club uit Amsterdam doet het goed, groeit, en heeft sinds haar oprichting (pas) in 2005 een mooie plek in het radiolandschap weten te vinden tussen de grootmachten (en is er nu feitelijk zelf één). Met eigen talent in bijvoorbeeld de ochtend (Mattie & Wietze) laten ze zien dat er stabiele stijgingen mogelijk zijn en er goede concurrentie is versus de Evers’, Ekdommen en Gielen van deze wereld.

Bij de NPO is er altijd wat te doen
In de aanhef stond al dat NPO 3FM groeit, eigenlijk mag dat ook wel weer eens, het gaat er niet van een leien dakje (zie ook het artikel eerder gepubliceerd door collega Veroni). Maar de groei is ten opzichte van de vorige periode. Kijken we een jaar terug dan is er nog steeds een daling van -1,8%. Het is niet de intentie van de Publieken om met NPO 3FM een primaire concurrent van bijvoorbeeld een Radio538 te zijn en dus zo nodig in de top van de rankings te prijken. Het gaat om de nieuwe muziek en opleiden van nieuw talent onder leiding van interim zendermanager Basyl de Groot. De nodige daling in prognoses (oplopend tot -20%….) zou de STER toch wel tot serieuzere ingrepen moeten laten leiden om de nodige inkomstenstroom op de bedrijfstak ‘radio’ toch te waarborgen. Dan doorrrrr naar NPO Radio 2 met Ekdom in de ochtend, hoe verloopt dat? Kijkende naar de luisterdichtheden was er de gebruikelijke piek in de decembermaand, maar zien we feitelijk weer een verloop naar de normale waarden van rond oktober 2015 (gemiddeld zo’n 195.000 luisteraars). Gerard Ekdom is wel een verrijking voor de zender, echter nog niet als het gaat om fors gewenste groei in het belangrijke spitstijdvak en als lead in op het verdere verloop van de dag.

Er zullen altijd plussen en minnen zijn, bij elke volgende meting weer. We volgen ze met enthousiasme op de voet en ontvangen alle nieuwbrieven en persberichten met megastijgingen natuurlijk graag. We wensen ook alle zenders evenveel succes toe en zullen objectief als altijd de luistercijfers interpreteren om optimale plannen voor onze klanten te maken.

Mediabureau ZIGT, Bart Helder