Het EK is begonnen! Wat zeggen de kijkcijfers?
14-06-2015

Wat scoort nu eigenlijk?
Het EK is begonnen! Wat zeggen de kijkcijfers?

Helaas doen we zelf niet mee dit jaar, waardoor de vraag bij velen is: ‘voor wie juichen we nu?!’. Grenspaaltjes worden verplaatst zodat er een goed excuus is om de rode duivels aan te moedigen, en Duitsland heeft ons goed te pakken met allerlei inhakers.

De vraag is: heeft het feit dat we dit jaar niet deelnemen aan het EK invloed op de kijkcijfers? Leeft het minder, of valt dit eigenlijk wel mee?

We hebben een korte analyse gemaakt. Gemiddeld hebben de eerste wedstrijden dit jaar 1,6 miljoen kijkers getrokken (bron: SKO 6+). Als we inzoomen op het primetime tijdvak, de wedstrijden van 21:00 uur, stijgt dit aantal naar 2,4 miljoen kijkers. De uitschieter was gisteren met 3,1 miljoen kijkers de wedstrijd België-Italië. Het lijkt, niet heel verrassend, erop dat we toch het liefst de Belgen aanmoedigen.

Is er een verschil in kijkcijfers met het afgelopen WK en EK? In de onderstaande grafiek hebben we een vergelijking gemaakt, waarbij de cijfers worden weergegeven in miljoenen. Om een goed beeld te schetsen zijn de wedstrijden waarin Nederland speelde uitgesloten, zijn de cijfers gebaseerd op de eerste vier speeldagen en is er gekeken naar vergelijkbare speeltijden (rond 18:00 uur en 21:00 uur). Hieruit kunnen we concluderen dat er een dalende lijn te zien is.

Het EK van 2012 werd duidelijk het best bekeken:

In de kijkcijfers is goed te zien dat het EK minder leeft, nu we zelf niet meedoen. Maar ondanks dat is een gemiddelde van 2,4 miljoen kijkers per wedstrijd netjes. Hieruit blijkt dus dat we ook voor andere landen tot de groep trouwe supporters behoren!

Benieuwd hoe het EK online leeft? Bekijk via deze link ons live dashboard, met daarin alle insights die jou op de hoogte houden van welke landen er nou écht toe doen op het EK…!

Mediabureau ZIGT, Roos van Hooff en Gina van den Bogaard