Het Gerard Ekdom Effect?
18-09-2018

Goede start bij Radio 10
Het Gerard Ekdom Effect?

Gerard Ekdom kon niet wachten met beginnen bij Radio 10 en startte dan ook al in de laatste week van augustus bij zijn nieuwe zender. Voor Radio 10 een goede start want we zien de effecten hiervan gelijk al terug in de nieuwste luistercijfers.

Als we de laatste twee luisterperioden met elkaar vergelijken zien we de volgende cijfers:

Radio tabel

De grote winnaar is Radio 10 met een stijging van 0,7% in zenderaandeel. Radio 538 en NPO Radio 2 hebben moeten inleveren op zenderaandeel met respectievelijk 0,5% en 0,9%. Waar ligt dit dan aan? De zomerperiode is natuurlijk een afwijkende periode voor wat betreft het luistergedrag. Of heeft Gerard Ekdom dit echt in zijn eerste 5 dagen voor elkaar gekregen? Of was het de vakantie van de radio 538 dj’s waardoor zij hebben moeten inleveren? We zoomen in het op het ochtend tijdvak om een verklaring te vinden voor deze shift.

Radio tabel

In de ochtend zien we een vergelijkbaar patroon. Alleen stijgt Radio 10 hier niet met 0,8% maar met maar liefst 1,1%! Kunnen we dan echt al spreken van een Gerard Ekdom Effect? Het is in ieder geval wel een opvallende shift in cijfers sinds hij bij Radio 10 aan de slag is gegaan. Maar het is eigenlijk nog te vroeg om deze conclusie te trekken. Want er was natuurlijk ook sprake van een zomerreces bij een aantal zenders.

Wij gaan de cijfers in ieder geval de komende maanden goed in de gaten houden, want wij verwachten dat dit pas het begin is van de verschuivingen. Zal het Ekdom Effect doorzetten en de komende maanden nog meer aandeel winnen? Wat gaan Mattie & Marieke in de ochtend bij Q doen? En hoe zal het volgend jaar gaan met Radio 538 als Edwin Evers voortaan in zijn bed blijft liggen in de ochtend? Vorige maand schreef Veroni er al over in het artikel over de cijfers van jun/jul, voor hoe lang blijft Radio 538 nog marktleider? We keep you posted!

ZIGT Mediabureau, Lisanne van der Heuvel