Vloggers in de mediamix
29-04-2015

Influential Marketing:
Vloggers in de mediamix

MWG organiseerde een themabijeenkomst over influential marketing waar het draaide om vloggers (video-bloggers) en de mogelijkheden die vloggen bieden aan adverteerders. Dat vloggen hot is, werd al snel duidelijk bij de introductie door moderator Ben van der Burg.

Er zijn vloggers, zoals Enzo Knol en Mascha Feoktistova (van ‘Beautygloss’) die dusdanig veel YouTube-abonnees hebben dat menig dagblad, tijdschrift of zelfs TV-zender er met jaloezie naar kijkt. Zo weet Enzo vandaag de dag ruim 660.000 volgers aan zich te binden en heeft Beautygloss een schare fans van bijna 375.000 vrouwen. Dagelijks of wekelijks maken zij hun achterban deelgenoot van hun belevenissen, adviezen of kwesties die ze aan kaak willen stellen. Voor de meeste volwassenen geldt het oordeel ‘dit gaat nergens over’, maar vele vloggers hebben inmiddels de status van BN-er behaald tezamen met de autoriteit en invloed die hiervan uitgaat.

De vloggersmarkt wordt steeds professioneler in twee opzichten. Enerzijds worden de video’s steeds kwalitatiever in productie en kunnen zich meer en meer meten aan de kwaliteit van een TV-producent, anderzijds worden de commerciële belangen van vloggers – net als bijvoorbeeld in de modellenwereld – tegenwoordig behartigd door partijen als Social1nfluencers en Mediakraft. Deze intermediairs leggen de brug tussen adverteerders die via vloggers een (nu nog) jonge doelgroep willen bereiken en de vloggers zelf, die zij ondersteunen bij marketing en groei in kijkersaantallen. Voor adverteerders bestaan de mogelijkheden uit branded content in een video (gesponsorde video’s, webseries of product placement) en adverteren voorafgaand aan de videocontent door middel van pre rolls (video advertising). In alle gevallen wordt er een CPM-model gehanteerd voor de prijsberekening waarbij je als adverteerder gegarandeerde exposure behaalt via een gezamenlijk vooraf bepaald kanaal.

Bij branded content is het natuurlijk zaak om de vloggers voldoende vrijheid te geven om jouw product (of dienst) tentoon te spreiden. Eerlijkheid en authenticiteit moeten behouden blijven om de kijkers geïnteresseerd te houden en zo een succesvolle video te kunnen maken. Inmiddels zijn er al voldoende cases opgebouwd waaruit blijkt dat het goed mogelijk is om als adverteerder vloggers in te zetten om communicatiedoelstellingen te behalen.

Zo deelde Wehkamp.nl gisteren de positieve ervaringen die zij tot op heden hebben opgedaan met vloggen om het gat te dichten tussen merkbekendheid en sales met als doel het vergroten van de voorkeur voor Wehkamp.nl. Dit doen ze door meer en meer te transformeren van een puur op sales gericht webwarenhuis naar een contentplatform, eerst met bekende vloggers en nu ook met een eigen kanaal. Op dit moment beperkt het meten zich bij hen nog tot (uniek) bereik in combinatie met kwalitatieve aspecten als uitkijkpercentages, aantallen reacties en het sentiment hiervan, maar een volgende stap is het volledig integreren van de bijdrage van vlogging aan merkvoorkeur binnen het reguliere brand track onderzoek.

Heb je als merk een jonge doelgroep (tot ongeveer 30 jaar) én durf je enige regie over je communicatieboodschap over te laten aan de online videowereld van jouw doelgroep, dan verdient de inzet van vloggers binnen de mediamix je aandacht.

Mediabureau ZIGT, Matthea van der Veen