Is Expeditie Robinson populairder dan ooit?
26-10-2018

Op een onbewoond eiland...
Is Expeditie Robinson populairder dan ooit?

Een van de meest populaire RTL 5 programma’s is inmiddels halverwege, Expeditie Robinson (ER). Ook bij ons op kantoor is het wekelijks onderwerp van gesprek, dus een mooi moment om eens de cijfers in te duiken rondom dit programma.

Wanneer we de cijfers uitdraaien van de afgelopen 5 jaar, van telkens de eerste 8 afleveringen lijkt het erop dat het programma in 2018 populairder is dan alle jaren ervoor.

De kijkcijfers van de jaren 2013 tot 2017 lijken elkaar af te wisselen in aantallen. Maar 2018 stijgt vanaf aflevering 3 overal ver bovenuit!

De eerste vraag die naar bovenkomt is: hoe kan dat dan? Ligt dit aan de deelnemers die dit jaar meedoen, stonden vorig jaar andere programma’s tegenover ER, is de kijker veranderd?

Donderdagavond programmaring 20.30 – 22.00 uur

De populariteit van de deelnemers is natuurlijk lastig te meten op basis van de kijkcijfers, daarom kijken we alleen naar elementen die we wel kunnen onderzoeken obv cijfers. Als eerst hebben we gekeken naar de programma’s die voor ER zaten de afgelopen 6 jaar en welke programma’s er tegenover stonden. Wij hebben gekeken naar de zenders die op donderdagavond ‘grote’ of vaste programmering hadden staan om een eerlijke vergelijking te maken. Dat zag er als volgt uit:

2013 2014 2015 2016 2017 2018
NPO1 Operatie NL fit Earthflight Overspel Hidden India Hello Goodbye Klem
NPO3 Keuringsdienst van waarden Keuringsdienst van waarden Rekenkamer Keuringsdienst van waarden Keuringsdienst van waarden Keuringsdienst van waarden
RTL4 Geer en Goor Geer en Goor Syndroom Gieren met Goor Geer en Goor This time next year
RTL5 Expeditie Robinson Expeditie Robinson Expeditie Robinson Expeditie Robinson Expeditie Robinson Expeditie Robinson
SBS6 Biggest Loser Beat it Leukste websnacks Rad van Fortuin Trauma Centrum Mensenkennis

De afgelopen jaren stond het programma tegenover aantal zeer stevige programma’s. Bij RTL 4 was dit 4 van de 6 keer tegenover Geer en Goor. Dit duo weet al jaren goede kijkcijfers te trekken en is dus een zware tegenstander van ER. Maar ook op NPO 3 staan ze al jaren tegenover de Keuringsdienst van Waarden. Een programma wat zijn sporen verdient heeft en dus ook een geduchte tegenstander. Bij SBS6 zien we ieder jaar een ander programma op de donderdagavond, dus daar zal ER niet al te veel last van hebben. NPO 1 scoort qua programmering doorgaans stabiel, maar heeft een wat oudere kijkersdoelgroep. De vraag is dus hoeveel ER hier last van zal hebben.

Zenderaandelen donderdagvond 20.30 – 22.00 uur

Om te verklaren waarom Expeditie Robinson in 2018 zoveel meer kijkers trekt hebben we ook gekeken naar het zenderaandeel van de periodes september-oktober in het tijdvak 20.30 – 22.00 uur. Van wie wint het programma dan zoveel zenderaandeel?

In bovenstaande grafiek is heel duidelijk te zien dat RTL 4 het meest heeft moeten inleveren de afgelopen jaar. Maar met name in 2018 is het zenderaandeel gezakt van 15,7% naar 7,6%.. Het programma This Time Next Year met Wendy van Dijk lijkt het zenderaandeel wat Geer en Goor wisten te behalen niet vast te houden. NPO 1 heeft een relatief stabiel zenderaandeel en staat op een ruime tweede positie.

Toekomst na de samensmelting

We hebben de cijfers nu natuurlijk telkens vergeleken van de start tot aan de samensmelting. Pas aan het einde van dit seizoen kunnen we stellen of 2018 het beste seizoen in 6 jaar tijd was. This Time Next Year is afgelopen en wordt opgevolgd door ‘Help, mijn man is klusser!.

Wij blijven voorlopig nog even doorkijken naar Expeditie Robinson tot eind 2018 en maken begin volgend jaar de balans op.

ZIGT Mediabureau, Lisanne van den Heuvel