Kijkcijfers RTLZ nog niet indrukwekkend
21-10-2015

RTLZ nog niet hoog genoeg
Kijkcijfers RTLZ nog niet indrukwekkend

Het zal niemand ontgaan zijn, de komst van de nieuwste RTL-zender; RTLZ. Op 7 september 2015 is RTLZ live gegaan. De kijkcijfers vallen echter tot op heden nog wat tegen. Als we terug kijken naar de programmering van RTLZ op RTL7 en de bijbehorende kijkcijfers, kunnen we de voorzichtige conclusie trekken dat veel kijkers de nieuwe zender nog niet hebben gevonden.

Business Leaders (35-65), Social influencers & Tech Lovers (30-49), Young & Educated (20-34) en After business (60+) zijn de doelgroepen die RTL formuleert als zijnde de coredoelgroepen van RTLZ. De Social Influencers & Tech Lovers en de Young & Educated hebben in de eerste week van livegang positief gescoord. Een kijkdichtheid van 0,11 en 0,06.

Bron: SKO: Kijkcijferperiode 7 september t/m 11 oktober 2015

Data RTL7 o.b.v. gemiddelde kijkdichtheid – kijkcijferperiode 4 t/m 24 mei 2015

De andere twee doelgroepen zijn wat matig gestart. Hier zien we wel een kleine (lees; minimale) groei. Dit is ook in onderstaande grafieken weergegeven.

Bron: SKO: Kijkcijferperiode 7 september t/m 11 oktober 2015

Data RTL7 o.b.v. gemiddelde kijkdichtheid – kijkcijferperiode 4 t/m 24 mei 2015

Naast de vergelijking met het ‘oude’ RTLZ, hebben we gekeken naar de start/livegang van een andere nieuwe zender; SBS9. 1 januari jongstleden is SBS9 van start gegaan. Een compleet nieuwe zender van SBS met als coredoelgroep 20-54 jaar. De vraag nu; in hoeverre zien we gelijkenissen met de opbouw van de kijkdichtheid van RTLZ en kunnen we een voorspelling doen voor RTLZ op basis van de huidige kijkdichtheden van SBS9?

In de volgende grafiek is duidelijk te zien dat SBS9 in de eerste week goed van start is gegaan. Een relatief hoge kijkdichtheid voor een gloednieuwe zender. Echter zien we in week 2 een fikse daling, die nog verder daalt in week 3. Pas na de derde week krabbelt de kijkdichtheid weer wat op. Als we kijken naar het verloop van de kijkdichtheid van RTLZ (op de doelgroepen Young & Educated en Social Influencers & Tech Lovers) zien we een vergelijkbaar patroon.

Bron: SKO: Kijkcijferperiode 1 januari t/m 2 februari 2015
Bron: SKO: Kijkcijferperiode 1 januari t/m 30 september 2015

De vraag is echter; Wat is de oorzaak van dit patroon? Het antwoord op die vraag is naar mijn mening redelijk voor de hand liggend. Voorafgaand aan de start wordt er volop promotie gemaakt voor de nieuwe zender, er wordt spanning en nieuwsgierigheid bij de doelgroep opgewekt wat zorgt voor veel kijkers in de eerste week. Zodra de druk van de ketel af is en de nieuwsgierigheid is weggenomen, neemt het aantal kijkers weer af. Misschien kunnen we daarom wel stellen dat de start van een nieuwe zender pas plaatsvindt een week na de livegang.

Het doen van een voorspelling voor RTLZ op basis van de huidige kijkdichtheden van SBS9 is erg lastig. De doelgroep van SBS9 komt niet overeen met de doelgroep van RTLZ en zullen dus ook ander gedrag vertonen.

Als we puur kijken naar de ontwikkelingen van de kijkdichtheden van SBS9, zou dat betekenen dat RTLZ nog hard aan de weg moet timmeren. In onderstaande grafiek is te zien dat de cijfers een lichte stijging weergeven: stukje bij beetje groeit de zender.

Het trekken van conclusies aangaande de kijkcijfers van RTLZ is vooralsnog wat aan de vroege kant. De zender is pas een maand on air en heeft tijd nodig om op te starten en langzaam kijkers voor zich te winnen. Wellicht dat de cijfers er over een half jaar compleet anders uitzien. Eén ding is duidelijk, RTLZ heeft nog een lange weg te gaan.

Mediabureau ZIGT, Anieke van der Lee