Kijker Olympische Spelen wordt steeds ouder!
01-09-2016

Op een oude fiets...
Kijker Olympische Spelen wordt steeds ouder!

De Olympische Spelen van 2016 zitten er alweer op. De tijd is voorbijgevlogen en het evenement is een waar succes gebleken. Mooie kijkcijfers met duidelijke pieken:

Met name rond het avonduur (Rio Live) nemen de kijkdichtheden een sprint. Op dagen waar Nederland gouden medaillekansen had, werd met name veel gekeken. We hebben de top 5 best bekeken onderdelen op een rijtje gezet.

Onderdeel Datum Aantal kijkers (13+)
1 Hockeyfinale, Dames 19 augustus 3.107.000
2 Turnen finale, Sanne Wevers 15 augustus 2.795.000
3 Hockey, Mannen & Vrouwen 7 augustus 2.724.000
4 Rekstok finale, Epke Zonderland Baanwielrennen, Laurine van Riessen & Elis Ligtlee 16 augustus 2.672.000
5 Basketbal finale, USA vs. Servië (Laatste optreden Mart Smeets) 21 augustus 2.632.000

Bron: Stichting Kijkonderzoek (SKO): kijkcijfers 5 t/m 21 augustus 2016, doelgroep 13+

Plaats 5, de basketbal finale tussen USA en Servië, is een opmerkelijke piek. Nederland neemt geen deel aan deze finale en toch is er veel gekeken. Het commentaar geven bij het Olympisch basketbaltoernooi was de laatste klus van Mart Smeets’ carrière bij de NOS. De finale was het officiële afscheid van de 69-jarige commentator/presentator.

Door het tijdverschil met Brazilië werden ook ’s nachts diverse sporten uitgezonden. Lang niet alle uitzendingen zijn goed bekeken, maar waar de grote Nederlandse sporters in actie kwamen, werden wekkers massaal gezet. De drie best bekeken uitzendingen waren uiteraard de finale 50m vrije slag met Ranomi Kromowidjojo en de halve finale en de finale 100m sprint met Daphne Schippers.

Kijker wordt steeds ouder

De Olympische Spelen zijn door veel mensen bekeken. Als we de cijfers naast elkaar zetten, zien we dat de mannen en de oudere doelgroep het meeste hebben gekeken. Het lijkt erop dat naar mate de leeftijd stijgt, er meer wordt gekeken. Dit is echter niet altijd zo geweest.

Als we kijken naar de Olympische Spelen (zomer 2012) 4 jaar geleden zien we qua man/vrouw-verdeling een gelijk resultaat. Groot verschil zien we echter in leeftijd. De oudere doelgroep (65+) heeft in 2012 minder naar de Olympische Spelen gekeken dan dit jaar. Het bereik onder de groep 13-24 jarigen is ten opzichte van 2012 afgenomen met zo’n 5%.

Op zich geen vreemde ontwikkeling. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat de kijktijd afneemt, met name onder de jongere doelgroep. De kijktijd onder de oudere doelgroep blijft redelijk stabiel. Deze actuele trend zal dus zeker een rol hebben gespeeld in de verschuiving van jong naar oud.

Wellicht dat ook het tijdverschil invloed heeft gehad op het profiel van de kijker. Met de Olympische Spelen in Londen was er een uur verschil en dus alles overdag goed te volgen. Met de Spelen in Rio hadden we te maken met een verschil van 7 uur. Veel sporten werden ’s nachts uitgezonden en men moet dan wel heel geïnteresseerd zijn in de desbetreffende sport om hier ’s nachts de wekker voor te zetten. Wellicht dat de oudere doelgroep hier meer voor in is, dan de jongere doelgroep.

Olympische records voor diverse nieuwssites

Op de Nederlandse nieuwssites werd natuurlijk volop geschreven over de Olympische Spelen en de Nederlandse medaillekansen. Bij nu.nl zijn diverse records gevestigd. Zo werd de liveblog maar liefst 18 miljoen keer gelezen, werd bij iedere gouden plak een pushbericht naar 3,5 miljoen Nederlanders verstuurd en zijn de olympische video’s ruim 2,7 miljoen keer bekeken. Als klap op de vuurpijl werden de Rio-stukken in totaal zo’n 100 miljoen keer gelezen.

Yuri van Gelder spant de kroon op het gebied van meest gelezen berichten. Ondanks dat de turner de Olympische Spelen vroegtijdig moest verlaten domineert hij praktisch iedere lijst met best gelezen berichten.

Ook de NOS mag tevreden zijn met de behaalde resultaten. Hier is net als bij nu.nl een nieuw record gezet: De speciale Olympische website (nos.nl/rio) trok 7,9 miljoen unieke bezoekers, meer dan voorgaande Olympische Spelen.

Mediabureau ZIGT, Anieke van der Lee