Merken versterken merken
17-04-2019

Context is net zo belangrijk als content en distributie
Merken versterken merken

Een bootcamp volgen zonder te sporten? Wie wilt dat nu niet. Dinsdagochtend mochten wij samen met meerdere collega’s de Breakfast Bootcamp van Sanoma bijwonen. Het was een inspirerende ochtend met een kijkje in het programmatic en branded content landschap van Sanoma, waarbij alles in het teken stond van de versterking van merken dóór merken.

We werden om 08.30 uur verwacht voor een verse kop koffie en lekkere broodjes. Om 09.00 uur gaf commercieel directeur Kees Wilbrink het startsein met een korte introductie over het huidige landschap van Sanoma. Hierna was Roger Verdurmen, Head of Strategy & Creation van Sanoma SYNC, aan de beurt. In dit artikel nemen we je graag mee in zijn kijk op contentmarketing.

Contentmarketing = contextmarketing

Contentmarketing wordt door Roger Verdurmen vergeleken met contextmarketing. Context bepaalt veel verschillende factoren, welke belangrijk zijn voor de versterking van merken (door merken).

Context bepaalt gedragMaar wat is context nu precies? “Context is de totale omgeving waarin iets zijn betekenis krijgt.” Om dit punt toe te lichten gebruiken we graag het voorbeeld van Roger Verdurmen over het gedrag van mensen bij een voetbalwedstrijd. In normale situaties, bijvoorbeeld op werk, gedragen mensen zich over het algemeen rustiger en passen ze zich aan de omgeving aan. Hierbij vervul je een bepaalde rol. Zet je eenzelfde persoon bij een voetbalwedstrijd neer, dan kan het zijn dat deze persoon enthousiast aan het juichen is en veel meer op de voorgrond treedt. Kortom, het gedrag past zich aan de omgeving aan.

Context bepaalt perceptie. Context is namelijk van invloed op hoe wij iets waarnemen; de manier waarop je een prikkel betekenis geeft en hoe je deze van buitenaf verwerkt. We maken over het algemeen keuzes aan de hand van logica, maar gevoel speelt vaak ook een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren van bepaalde muziek.

Context bepaalt waardeOok hierbij gaf Roger Verdurmen een mooi voorbeeld. Banks, een kunstenaar uit New York, probeerde zijn werk op straat te verkopen. Zijn kunstwerken stonden te koop voor 60 dollar, waarbij niet duidelijk vermeld stond dat deze werken van hem waren. Iedereen op straat liep voorbij en hij had die dag weinig verkocht. Vervolgens werd zijn werk aangeboden op een veiling. Hier werd tot wel 860.000 pond op zijn werk geboden. Zo zie je maar wat context kan betekenen voor de waarde van een product of merk.

Context is framed. Mensen hebben een bepaalde mindset die afhankelijk is van onder andere context. Hiermee nemen we dingen waar en maken we keuzes. Plaats je een nieuwsitem op NU.nl dan wordt dit als vanzelfsprekend ervaren. Wordt ditzelfde nieuwsitem op Margriet.nl geplaatst, dan komt dit anders op ons over. Je mindset verandert op basis van het merk waarvan en het platform waarop je iets leest. Dit is uiteindelijk ook weer van invloed op de beslissingen en keuzes die je maakt. Daarnaast word je als persoon beter beïnvloed door informatie als dit bij je mindset past en je doelen verwezenlijkt.

Voor content is de context dus erg belangrijk.  De complexiteit neemt wel toe, door de vele mogelijkheden in middelen. Het is daarom essentieel om naar de perfecte match te zoeken van content en context.

Samenvattend: context is net zo belangrijk als content en distributie!

ZIGT Mediabureau, Simone Strijbis en Tessa Schalk