Mooi weer – TV aan!
24-07-2018

Invloed van warm weer
Mooi weer – TV aan!

Het mooie weer van de afgelopen weken heeft uiteraard een negatief effect op de kijkcijfers. Maar hoeveel invloed heeft het weer nou precies? ZIGT zocht het uit.

Dit deden we door de maximum temperatuur per dag van de afgelopen 3 jaar te koppelen aan de gemiddelde kijktijd van die dag. Omdat een hogere temperatuur ook vaak betekent dat de vakanties zijn begonnen, kijken we naar de gemiddelde kijktijd per kijker.

Je ziet het volgende patroon:

Zoals te zien is, is er een (matige) samenhang tussen maximum temperatuur en de gemiddelde kijktijd van kijkers van die dag. Op dagen dat de temperatuur 25 graden of hoger is, kijken de kijkers gemiddeld 163 minuten per dag, tegenover 180 minuten per dag op dagen met een temperatuur van onder de 25 graden. Als we ook het aantal zonuren toevoegen in de analyse, zien we dat 43% van de variantie in de gemiddelde kijktijd per kijker wordt bepaald door de maximale temperatuur + zonuren.

Niet een hele zuivere analyse natuurlijk, in de zomer is er ‘minder op TV’ en zo zijn er nog tal van factoren die meespelen, maar al met al, zie je wel een heel duidelijk seizoenspatroon in de kijktijd; in de zomer kijkt men minder lang (broadcast) TV, maar de kijkers die kijken, kijken gemiddeld toch nog meer dan 2,5 uur TV.

Zowel de kijkcijfers als de weersvoorspellingen houden wij nauwlettend in de gaten!

Mediabureau ZIGT, Merel Tukker