Najaarsprogrammering van de NPO bekend
01-09-2014

Voor ieder wat wils
Najaarsprogrammering van de NPO bekend

Afgelopen week heeft STER de nieuwe NPO programmering voor het najaar van 2014 gepresenteerd in Studio K te Amsterdam. Met rond de 80 nieuwe programma’s belooft NPO het publiek een mooi televisieseizoen.

De belangrijkste veranderingen zijn uiteraard de naamgeving van de zenders (NED is NPO geworden) en het verschuiven van programma’s tussen de drie kanalen onderling. Binnen deze laatste ontwikkeling is de verhuizing van “De Wereld Draait Door” van voorheen NED 3 naar het huidige NPO 1 de meest ingrijpende wijziging. Met de herindeling willen de zenders een duidelijk gevoel geven waar de verschillende zenders voor staan.

NPO 1

“NPO 1 verbindt ons allemaal. Het is onze nationale zender, waar we belangrijke ervaringen en nieuws met elkaar delen over gebeurtenissen die ons allemaal raken.” (bron: Aanbod Publieke Omroep 2014 – 2015)

Met ‘oude vertrouwde’ succesnummers als de dramaserie Bloedverwanten, Boer zoekt Vrouw, Eenvandaag, Koefnoen en NOS Studio Sport Eredivisie, worden de kijkers ook dit seizoen weer verwend. Hierna zullen enkele nieuwe programma’s worden uitgelicht.

In “Anita Witzier wordt opgenomen” krijgt de kijker begin 2015 een blik achter de normaal gesloten deuren van een psychiatrische kliniek als Anita gedurende een aantal weken cliënten, behandelaars en verpleegkundigen volgt.

Met “Hidden Kingdom” zendt de zender vanaf 2 oktober een prachtige natuurserie uit; door unieke filmtechnieken wordt vanuit het perspectief van kleine dieren als kevers of eekhorens, hun overlevingsstrijd als een speelfilm verteld.

Een ander uniek project is de medische serie “Zij houden Nederland in leven” waarbij de nationale gezondheidszorg met 70 camera’s is gefilmd. De kijker is in vijf afleveringen getuige van geboorten tot de modernste technieken en complexe beslissingen.

Vanaf 1 september zal “Pauw” (zonder Witteman) live een nieuwe dagelijkse talkshow presenteren vanuit Amsterdam.

NPO 2

“NPO 2 is dé journalistieke zender die je de verdieping achter het nieuws brengt. (bron: Aanbod Publieke Omroep 2014 – 2015)

Ook dit seizoen zullen onder de noemer “2Doc” boeiende documentaires met zeer uiteenlopende onderwerpen worden vertoond. Enkele voorbeelden hiervan zijn het hervatten van het leven na de diagnose borstkanker, een blik achter de tralies van de zeer afgelegen liggende Russische strafgevangenis Colony 56 of het vraagstuk hoe de mens zal reageren op een ontmoeting met aliens. Kortom, voor elk wat wils.

Nieuw is onder andere het programma “Baanbrekers” waarin Bas van Werven en Dyanne Beekman zullen proberen de Nederlandse arbeidsmarkt uit de crisis proberen te trekken door werkzoekenden en werknemers concreet en actief aan elkaar te koppelen.

Wij verwachten dat de nieuwe Nederlandse dramaserie “Hollands Hoop” hoge ogen zal gaan gooien. Van de makers van o.a. de hitseries Penoza en Overspel wordt het verhaal verteld van een forensisch psychiater die na de dood van zijn vader het boerenbedrijf erft en hierdoor onvoorzien een carrièreswitch maakt naar drugshandelaar. In de hoofdrollen zien we Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeijer, Peter Paul Muller en Cynthia Abma. De serie gaat 27 september van start!

NPO 3

“NPO 3 is jong van geest, onderzoekt, voedt de nieuwsgierigheid en brengt inspirerende en spraakmakende programma’s en echte verhalen.” (bron: Aanbod Publieke Omroep 2014 – 2015)

“24 uur met…”, “3 op reis”, “Cabaret op 3” en “De zomer voorbij”, allemaal fris en nieuw maar toch vertrouwd; programma’s waarbij je heerlijk achterover kunt gaan hangen en genieten. Serieuzere zaken worden echter ook niet uit de weg gegaan maar juist opvallend bespreekbaar gemaakt in “Je zal het maar hebben”, “Uit de kast” en natuurlijk “Spuiten en Slikken”. Ook de internationaal bekroonde dramaserie “A’dam – E.V.A” krijgt een vervolg.

In “5000 Facebook vrienden” gaat Tim Hofman op bezoek bij zijn 100% digitale vrienden om ze ook in levende lijve te leren kennen en wellicht een echte vriendschap mee te sluiten.

“Love at first kiss”, bestaat dit? In dit nieuwe opmerkelijke dating programma (start 14 oktober) begint de date met een innige zoen en moet blijken of de kandidaten elkaar daarna nog leuk genoeg vinden om elkaar beter te leren kennen.

Nieuwe docu –series en reportages mogen ook niet ontbreken, “Jojanneke in de prostitutie”, en “Wij zitten vast” zijn hier enkele voorbeelden van.

Freek Vonk gaat nu ook voor de volwassenen op onderzoek uit in de natuur in “Freek in Australie”. Van heel dichtbij leert Freek ons over de dieren down under en wat we er aan hebben.

NPO Zapp(elin)

“Met NPO Zapp en NPO Zappelin verover je een plek in de wereld.” (bron: Aanbod Publieke Omroep 2014 – 2015)

We zien vooral mooie nieuwe kinderseries voorbij komen. Op Zapp de spannende jeugdserie “Het verborgen eiland” (vanaf 1 september), de ontroerende serie “Taart” (vanaf 7 september) en op Zappelin ga je mee op avontuur in de dierentuin bij “Aap Poot Pies” (vanaf 27 oktober).

Omdat de verhuizing van “De Wereld Draait Door” op NPO 3 een gat heeft geslagen in de zendtijd, zal er nog worden gezocht naar een geschikt programma om dit op te vangen en de overgang van jeugd naar (jong) volwassenen soepel te laten verlopen.

Voor ieder wat wils dus!