Nederland door naar finales
12-05-2017

Voetbal vs Eurovisie Songfestival
Nederland door naar finales

Donderdagavond 11 mei was een spannende avond voor televisiekijkend Nederland. Op NPO 1 was de halve finale van het Eurovisie Songfestival te zien, waar de zusjes van O’G3NE streden voor een plek in de laatste ronde. Op RTL 7 stond een andere halve finale gepland, die van de Europa League, waarin Ajax tegen Lyon speelde.

In totaal stemden net wat meer kijkers af op de wedstrijd van Ajax dan op de halve finale van het Songfestival. Naar Ajax keken iets minder dan 2,7 miljoen mensen. Bijna 2,5 miljoen mensen zagen donderdagavond Lisa, Amy en Shelley optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. De wedstrijd van Ajax is daarmee het best bekeken programma van dit jaar op RTL 7. De doelgroepen 65 jaar en ouder en 50-64 jaar waren het best vertegenwoordigd gedurende de wedstrijd.

Als we de kijkcijfers van beide halve finales tegen elkaar afzetten, zien we net voor 21.30 uur een stijging in het aantal kijkers op NPO 1 ontstaan. Dit is het moment waarop de zusjes van O’G3NE met hun optreden gaan beginnen. Rond deze tijd scoort Ajax toevallig ook hun enige doelpunt van de avond. De grootste piek in kijkcijfers voor RTL 7 ligt op 22.54 uur, net voor het eind van de wedstrijd. Op dat moment keek ruim 25% van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder naar de wedstrijd. Het best bekeken moment van het Songfestival was niet het optreden van O’G3NE, maar het moment net nadat bekend werd dat Nederland door was naar de finale.

Mediabureau ZIGT, Nicole Waaijer