Nederlandse Publieke Omroep stopt met AM-frequentie
17-09-2014

AMai!
Nederlandse Publieke Omroep stopt met AM-frequentie

Per 1 september 2015 stopt de NPO met de distributie van Radio 5 via de AM en moeten de 200.000 luisteraars naar een ander ontvangstkanaal overstappen. Door deze beslissing heeft Nederlandse Publieke Omroep straks geen zenders meer op de AM.

Aanleiding voor de afschakeling zijn de bezuinigingen. Luisteraars van Radio 5 kunnen het radiostation dan nog beluisteren via de kabel, internet, mobiele telefoon, satelliet en Digital Radio+. Deze alternatieven, zeker Digital Radio+, bieden ook een hogere luisterkwaliteit dan de AM. Met de afschakeling van de middengolf kan 1,2 miljoen euro worden bespaard. Continuering van de AM had omvangrijke investeringen gekost.

Met de stopzetting volgt de NPO de Europese trend. “Steeds meer omroepen schakelen de AM af. In Zwitserland, België, Noorwegen en Zweden bestaat de AM vrijwel niet meer. Ook in Duitsland wordt gewerkt aan het afschakelen en in Groot-Brittannië wordt de AM alleen nog gebruikt voor lokale uitzendingen van de BBC.”

De AM-luisteraars van Radio 5 zullen door middel van een campagne van de NPO worden geïnformeerd over de afschakeling per 1 september 2015. In deze campagne zal ook worden gewezen op de alternatieven.