Netflix en Videoland krijgen zware concurrentie…
15-04-2019

Disney+ naar Nederland in 2020?
Netflix en Videoland krijgen zware concurrentie…

Disney heeft donderdagnacht haar eigen streamingdienst  aangekondigd: Disney+. In Nederland zullen wij waarschijnlijk nog moeten wachten tot 2020, maar in de Verenigde Staten wordt de dienst naar verluidt november dit jaar gelanceerd. ZIGT neemt je mee in de wereld van Disney+. Ben je ook benieuwd naar de verwachte gevolgen voor de markt? Lees dan snel verder en je bent weer helemaal bij!

Wat heeft Disney de gebruiker te bieden?

Wie is niet opgegroeid met de tekenfilms van Disney; The Jungle Book, 101 Dalmatiërs, Robin Hood en voor de jonge ouders onder ons meekijkend met Frozen. Naast de bekende Disneyfilms zal ook content van de volgende productiemaatschappen op het platform worden geplaatst: Pixar (o.a. Toy Story en Cars), Marvel (The Avengers), STAR WARS en National Geographic. Daarnaast zal ook de populaire serie The Simpsons toegevoegd worden aan het platform.

Vorige week meldde het Nibud nog dat Nederlanders gemiddeld steeds meer abonnementen hebben en met name jongeren. Een abonnementsdienst als Disney+ kan hier natuurlijk nog wel bij naast Netflix, Videoland, Spotify, telefoonabonnementen en maaltijdboxen of toch niet? Opgeteld verzanden gebruikers meer en meer in verschillende abonnementen en het blijft dan ook de vraag, voor welke videocontent blijven zij bereid om te betalen?

Kostenoverzicht populaire videostreamingdiensten in Nederland

Platform Basisprijs per maand
Disney+ $ 7,- USA
Netflix € 7,99
Videoland € 8,99
Film1 € 14,99
YouTube Premium € 11,99
NPO Start Plus € 2,95
NLZIET € 7,95

Als gekeken wordt naar de Nederlandse markt blijkt dat goede content scoort en daarmee de onderscheidende factor van belang is voor de streamingdiensten. De groei in eigen producties neemt alleen maar meer toe en dit heeft positief effect voor de verschillende platformen. Denk bij Netflix aan de vele eigen producties maar ook bij bijvoorbeeld Videoland met verschenen series als Judas, Mocro Maffia en Zwarte Tulp.

Advertentiemogelijkheden

Het zijn veel gebruikte zinnen binnen de media, “de doelgroepen Gen Z en Millenials kijken haast geen lineaire tv meer”. Dit komt overeen met de alsmaar groeiende kijktijd van online video over de diverse platformen. Maar bovengenoemde platformen bieden daarbij wel een bedreiging voor de adverteerder, want waar zijn de advertentiemogelijkheden? De vraag van adverteerders en de kans op extra inkomsten heeft geleid tot een verschuiving in enkele platformen. Zo rolt Videoland (later dit jaar samenvoeging van RTLXL en Videoland) een gratis én betaalde variant uit waarbij de gratis variant wel advertentiemogelijkheden biedt. En is Netflix op de achtergrond aan het testen met advertentieruimtes binnen de streamingdienst.

Disney+

Verwachtingen Disney+ & online video markt

Zal Disney+ net als de vele verhalen van hen een mooi sprookje worden met een happy end? Wij verwachten dat Disney+ echt een geduchte tegenstander gaat worden van Netflix. Dit is gebaseerd op het aanbod waar Disney over beschikt en eerder en toekomstige investeringen in het maken van eigen content. De verwachting is dat de vraag in de toekomst naar online video niet minder zal worden voor adverteerders, maar de mogelijkheden met advertentieruimtes en een hoog bereik nemen wel af. De druk op de huidige mogelijkheden nemen hierbij toe wat naar alle waarschijnlijkheid gaat leiden tot een verhoging in de CPM tarieven in de markt.

Hoewel wij zeker tot 2020 moeten wachten op de streamingdienst, zitten wij al klaar met popcorn voor een marathon The Simpsons en The Muppets.

ZIGT Mediabureau, Dylan Tallane