NOM introduceert de Regio Monitor
22-11-2016

Printbereiksonderzoek
NOM introduceert de Regio Monitor

Tijdens de presentatie van de NOM HAH-kranten Monitor 2016 is er, naast een update van de bereiksgegevens en het gebruikersprofiel, ook een verandering in het printbereiksonderzoek aangekondigd.

NOM heeft namelijk besloten om de regionale dagbladen en de HAH-kranten Monitor samen te voegen tot één nieuw regionaal/lokaal bereiksonderzoek: de NOM Regio Monitor. Dit onderzoek zal één keer per jaar gepubliceerd worden, waarbij de bereikscijfers van regionale dagbladen en HAH-kranten gebaseerd zullen worden op tweejaar gemiddelden.

De NOM Print Monitor blijft gewoon in zijn huidige samenstelling bestaan. Echter krijgt deze Monitor vier keer per jaar een update. Nu wordt de Print Monitor slechts twee keer per jaar gepubliceerd. Het gemiddeld bereik van landelijke titels zal worden gebaseerd op jaargemiddelden.

In 2015 is de vragenlijst van NOM al aangepast om de koppeling met gegevens in NOBO, het Nederlandse Online Bereiksonderzoek, beter te kunnen maken. NOM is dan ook van plan om de eerste koppeling tussen de twee bereiksgegevens in 2017 te maken. Met deze koppeling kan men de bereiksgegevens van totale mediamerken verkrijgen, ongeacht of men op papier of digitaal leest.

Het is een goede ontwikkeling dat NOM veranderingen doorvoert en het monitoren van regionale dagbladen en de HAH-kranten Monitor onder één noemer verder laat gaan. Dit zorgt ervoor dat zij zich kunnen focussen op het vaker updaten van onderzoeken als de Print Monitor, wat de actualiteit van de onderzoeken ten goede komt. Ook de koppeling met NOBO is een welkome aanvulling op de onderzoeksdata en zal ervoor zorgen dat er nog effectiever gewerkt kan worden met de NOM Printmonitor en (de nieuwe) Regio Monitor.

Mediabureau ZIGT, Bryan Bunink

Bryan Bunink
Bryan Bunink
Research Consultant