Oktobermaand, borstkankermaand
29-09-2016

Stichting Pink Ribbon
Oktobermaand, borstkankermaand

Zoals ieder jaar vraagt Stichting Pink Ribbon in oktober, de borstkankermaand, extra aandacht voor borstkanker. Pink Ribbon heeft een communicatiestrategie uitgewerkt, waarin het leven met borstkanker en de gevolgen van behandeling van borstkanker als thema centraal staat. In samenwerking met Pink Ribbon heeft ZIGT een awareness campagne opgezet om gedurende de borstkankermaand de impact van borstkanker en de gevolgen van behandeling zichtbaar te maken en het belang van borstkankeronderzoek te onderstrepen.

Waarom het thema ‘OverLeven met borstkanker’?

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het aantal borstkankerdiagnoses stijgt nog steeds. Jaarlijks krijgen ruim 17.000 mensen de diagnose. Per jaar overlijden er ongeveer 3200 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Maar ook als je de ziekte overleeft, heeft borstkanker vaak zeer ingrijpende en blijvende gevolgen zoals hart- en vaatziekten door bestraling en chemotherapie, het moeten accepteren van een lichaam zonder borst(en) en onvruchtbaarheid door de chemo- en/of hormoontherapie. Door meer kennis kunnen behandelingen verbeterd worden en de langetermijneffecten van deze behandelingen verkleind worden. Met de campagne wil Pink Ribbon de impact van borstkanker laten zien en het belang van borstkankeronderzoek onderstrepen.

De campagne

De campagne is ontwikkeld door The Odd Shop en de inzet bestaat uit een mix van on- en offline media. In alle uitingen staat de patiënt centraal. Zo komen in de TV en radio commercial borstkankerpatiënten aan het woord en worden de gevolgen van borstkanker besproken. Vervolgens wordt opgeroepen de welbekende Pink Ribbon Armband te kopen, waarvan een groot deel van de opbrengst naar onderzoek gaat.

Naast commercials die worden uitgezonden op TV, radio en in meerdere bioscoopzalen zullen ook buitenreclame en diverse magazines onderdeel van de inzet zijn. In de outdoor en print inzet staat het Pink Ribbon Magazine centraal en wordt opgeroepen het magazine – waarvan 50% van de netto opbrengst naar borstkankeronderzoek gaat – te kopen. De online inzet bestaat uit display, advertorials en social posts. Het campagnebudget is vrijwel nihil, omdat deze kosten niet te zwaar mogen drukken op het werkelijke doel van de Stichting; het financieren van onderzoek. Hierdoor heeft Pink Ribbon voor de inzet van diverse media aanspraak moeten doen op de goodwill van exploitanten om mediaruimte ter beschikking te stellen voor de campagne.

ZIGT helpt Pink Ribbon, ook dit jaar, om maximale aandacht en zichtbaarheid te verkrijgen tijdens de campagneperiode. Op 27 september is de campagne officieel gestart en vanaf dat moment zal op verschillende manieren aandacht gevraagd worden voor ‘OverLeven met borstkanker’. ZIGT heeft namens Pink Ribbon de contacten gevoerd met de verschillende mediapartijen. Daarnaast heeft ZIGT Onderzoek & Insights reeds een 0-meting uitgevoerd en zal na de campagne een 1-meting uitvoeren om onder andere de naams- en propositiebekendheid te meten en natuurlijk het effect van de campagne.

De campagne is mede mogelijk gemaakt door:

A0 Media, AdFactor, Audax Publishing, Beyond Outdoor, BrandDeli, Clear Channel Nederland, E Power, Exterion Media, FD Mediagroep, Femmefab, FoxScreen Bioscoopreclame, G+J Media, Hearst Netherlands, HECHT, Hot Pink Media, KBC Radio, LINDA., Mama Media Group, Mannenmedia, Marktplaats, MediaPlus, MediaReach, MixCom Media Group, MMD Media, Ngage Media, OMG Mailmedia, OMS, OOHA Media, ORN, Qmusic, RTL Nederland, Sanoma, SBS, Semilo, Sky Radio Group, Ster, The Media Exchange, Value Zipper en Wayne Parker Kent.

Mocht je nog mediaruimte beschikbaar willen stellen voor oktober of later dit jaar, dan horen we dat graag!

Stichting Pink Ribbon financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker.

Mediabureau ZIGT, Maryse van den Hurk & Nicole Waaijer.