Online ontwikkeling: Flash verdwijnt
01-09-2015

HTML5 FTW
Online ontwikkeling: Flash verdwijnt

Flash verdwijnt

Vanaf 1 september zal een update verschijnen van de webbrowser Google Chrome, waarbij Flash banners deels niet meer worden ingeladen. In Chrome zal een Flash banner vanaf 1 september gepauzeerd worden getoond. Om de Flash banner volledig zichtbaar te krijgen dient een gebruiker op de gepauzeerde Flash banner te klikken. Ook Firefox werkt er in zijn meest recente update hard aan om Flash volledig te blokkeren. Chrome heeft een marktaandeel in Nederland van 47% en op smartphones 44%. Op tablets ligt dit op 12%. Firefox heeft voornamelijk desktopgebruikers met een aandeel van 17%.

Buiten deze ontwikkeling van 2 van de grootste webbrowsers zijn Flash bestanden in veel gevallen niet op mobiele apparaten (smartphones en tablets) zichtbaar. Kortom, Flash zal gaan verdwijnen.

En nu?

Er is gelukkig een oplossing: HTML5. Om ervoor te zorgen dat content in de banner wel automatisch wordt getoond willen wij vragen, vanaf heden zoveel mogelijk te sturen op het inzetten van HTML5-banners. Het zijn de vertrouwde bannerformaten met een andere technologie die op alle apparaten en browsers goed zichtbaar is. Of de campagne nu op desktop, tablet of op smartphones wordt getoond, HTML5 banners zijn altijd en direct volledig zichtbaar.

Wat gaat ZIGT doen?

Wij hebben onze aanleverspecificaties vanaf 1 augustus zoveel mogelijk gestuurd op aanlevering van HTML5 banners. Google heeft voor DoubleClick een workshop voor de ontwikkeling van HTML5 advertenties. Via deze link is de informatie te vinden die nodig is om een HTML5 banner te maken die voldoet aan de voorwaarden van Google.

Mocht het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk zijn om HTML5 banners aan te leveren zijn er 2 opties:

  1. De campagne wordt met de restricties van Flash in de diverse browsers ingezet. Dit zal gevolgen hebben voor het bereik en uitlevering van campagnes.
  2. ZIGT Studio heeft HTML5 experts die bannerconcepten kunnen uitwerken in HTML5 die voldoen aan de specificaties van alle systemen.
  3. Mocht u naar aanleiding van de bovenstaande informatie een vraag hebben, dan kunt u altijd terecht bij één van onze collega´s via banners@zigt.nl.

    Mediabureau ZIGT, Menno Westinga