Online video: geen doel maar een tool!
16-06-2016

Online Video Event
Online video: geen doel maar een tool!

Afgelopen week reisde een aantal ZIGT-ers af naar Utrecht om het Online Video Event bij te wonen. Aan de hand van het aantal aanwezige marketeers kon worden afgelezen dat online video HOT is, maar wat hebben we geleerd? Online video is geen doel maar een tool!

Eerst wat cijfers. Ruurd Hielkema van Trendbox besprak een aantal interessante punten uit de ‘Grote Marketing Enquête’. Logischerwijs was een toename zichtbaar van de inzet van online video advertising; waar online display, email en zoekmachine marketing afnemen of stabiliseren, zien we een groei binnen online video advertising. Maar uiteindelijk is het interessanter om in de toekomst te kijken. Wat opvalt is dat marketeers steeds meer aangeven online video belangrijker te maken in hun mediamix. Daarentegen zien we dat hier geen duidelijke strategie aan ten grondslag ligt; 57% van de ondervraagden geeft aan geen strategische basis te hanteren voor de inzet van online video.

Maar waarom groeit de interesse in online video zo ontzettend? Aljan de Boer van Trendsactive had hier een simpele verklaring voor. De mens is namelijk biologisch en psychologisch zo geprogrammeerd dat visuele content veel eenvoudiger wordt opgenomen. Hoe zien we dit in de markt? Google verliest steeds meer in populariteit als primaire zoekmachine. De belangrijkste zoekmachine voor millenials is namelijk Youtube. Mensen denken steeds minder in woorden. Wist je bijvoorbeeld dat onder de apps in het startscherm van je iPhone woorden staan? De behoefte aan visuele communicatie laat zich tot slot het best duiden door het Oxford Dictionaries Word of the year 2015:

Logisch dus dat marketeers vinden en willen dat hun merk meer (audio)visueel moet gaan communiceren. Maar hebben we nog tips? Video’s worden niet meer bekeken op desktop, maar vooral op mobile devices. Het is noodzaak om hier rekening mee te houden! Zet je TVC dus niet simpelweg door naar mobiel, maar pas deze aan op het verticale schermformaat van een smartphone. De snapchat generatie is deze manier van video’s bekijken allang gewend. Verder is het verstandig om rekening te houden met het feit dat veel video’s op mobiel worden bekeken zonder geluid. Zorg dus dat of de beelden an sich de boodschap kunnen overbrengen, of maak gebruik van tekst.

Tot slot lag tijdens het event een sterke focus op de toepassingen van interactieve video’s. Marketeers kunnen interactieve video’s inzetten voor een veelvoud aan zaken als customer service, e-learning en how to video’s. Maar uiteraard ging onze interesse meer uit naar de functionaliteiten van de interactieve pre-roll. Als je als marketeer wil dat de doelgroep gaat engagen vanuit een pre-roll, moet deze haast wel interactief worden gemaakt. Uit ervaring weten we namelijk dat een direct bezoek vanuit een pre-roll niets gaat opleveren. Probeer de consument daarom niet naar een landingspagina te sturen, maar hou ze vast binnen de interactieve laag van een pre-roll. De resultaten spreken voor zich, maar waarom zien we nagenoeg geen gebruik van deze interactieve pre-roll? Aan het bureau ligt het namelijk niet. Misschien kunnen we het wijden aan de conflicterende belangen van de marketing en e-commerce manager?

De consument staat er om te springen en de marketeer wil wel. Alle seinen staan dus op groen, maar marketeer, denk na over een goede online video strategie en onthoud: online video is geen doel, maar een tool!

Mediabureau ZIGT, Jasper Achterberg