Ontwikkelingen programmatic mobile video & multichannel networks
15-07-2015

RTL Nederland Masterclass
Ontwikkelingen programmatic mobile video & multichannel networks

RTL Nederland organiseerde op 29 juni een Masterclass over de laatste trends en ontwikkelingen in het digitale landschap.

Programmatic mobile video

Allen Klosowski (VP van SpotXchange) trapte de middag af met een presentatie over mobile video. Het werd ons wederom duidelijk dat mobile video in een enorme uplift zit. Zo wordt bijvoorbeeld 60% van hun video’s al via de RTLXL app bekeken. Volgens Klosowski kunnen exploitanten hier op inspelen door steeds meer content ook voor mobiel beschikbaar te stellen.

Enkele belangrijke trends in de markt van mobile video:

  • Consumenten besteden meer tijd aan hun smartphone dan aan TV kijken
  • Exploitanten hebben meer content beschikbaar gesteld op mobiel omdat gebruikers zijn geswitched
  • Adverteerders omarmen mobiel steeds meer als een premium kanaal om hun doelgroep te bereiken
  • Mobiel vormt geen aparte tak van sport meer bij adverteerders en mediabureaus maar wordt steeds vaker geïntegreerd in het digitale team
  • Adverteerders kiezen steeds vaker voor nieuwe bannertechnieken waarbij interactieve video kan worden ingezet

Bovenstaande tabel laat zien dat de bestedingen voor mobile video RTB enorm zijn gestegen, maar liefst met 331% in Q4 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Exploitanten zijn zich bewust van deze groei en spelen hier op in door ook meer inventory beschikbaar te stellen. Al met al laat dit zien dat mobile video meer en meer geautomatiseerd zal worden ingekocht. Dit zorgt voor mobiele platformen voor een enorme uitdaging, namelijk het beschikbaar stellen van voldoende inventory. Uit ervaring blijkt dat mobile video nog vaak is uitverkocht.

Voordelen mobiel programmatic inkopen

Er zijn diverse voordelen om mobiel programmatic in te kopen. Adverteerders kunnen bijvoorbeeld direct contact opnemen met uitgevers door de open marktplaats en te bieden op impressies. Hierdoor kan men snel een prognose van de beschikbare impressies en de doelgroep afgegeven. Als de campagne eenmaal is opgezet heeft men controle over de campagne over alle verschillende apparaten (cross-device).

Een ander voordeel van programmatic is dat er real time kan mee worden gekeken. Zo is precies te zien welke creative goed presteert en welke niet. Optimalisatie vindt plaats op basis van de gestelde KPI’s. Dit allen zorgt voor impactvollere campagnes omdat men beter in staat is om de doelgroep te bereiken.

Creatie mobile video

De tweede spreker, Erik Kepper (Manager RTL en MCN) meldt dat meer dan 70% van de mobiele gebruikers het geluid van zijn smartphone uit heeft staan, waardoor beeld, tekst en beweging nog belangrijker zijn geworden voor het overbrengen van de boodschap. Daarnaast is het verstandig om de video niet langer dan 15 seconden te laten duren omdat men anders de aandacht verliest.SpotExchange biedt de mogelijkheid om de doelgroep cross device te bereiken waardoor belangrijke data beschikbaar komt en de boodschap nog beter kan worden afgestemd per device (opvolgende boodschappen).Helaas is er ook een ontwikkeling in de markt die een bedreiging vormt voor bannercampagnes, te weten ad blocking. Met een gratis browser-plugin worden advertenties op elke bezochte webpagina van de gebruiker automatisch geblokkeerd. We zijn echter van mening dat dit geen risico vormt voor campagnes op de korte termijn.

Multi Channel Network (MCN)

Ook RTL biedt adverteerders de mogelijkheid om hun merk te koppelen aan een online influential met een groot bereik. Deze nieuwe generatie digital natives biedt unieke content met een focus op generatie C: 18- tot 35 jarigen die overal en altijd connected zijn. Een relatief jonge doelgroep die steeds moeilijker te bereiken is via traditionele media. Deze jonge doelgroep wordt bereikt via de peilers: Entertainment, Urban Lifestyle, Muziek, Fit & Food en Sport. Daarnaast kan men voor een influential marketing campagne gebruik maken van de RTL merken waardoor de campagne een crossmediale insteek zal krijgen.

Er zijn verschillende advertentiemogelijkheden: custom productions, branded sponsorship of media-exposure. Bij een custom production maakt de influencer een video op maat, waarin het merk van de adverteerder centraal staat. Een branded sponsorship stelt de adverteerder in staat om op een natuurlijke wijze hun merk te verbinden aan de content van de talenten. Dit kan een eenmalige product placement zijn tot een volledige integratie in de verhaallijn van een webserie. Als laatste is Media-exposure ook mogelijk. Hierbij kan het merk meeliften op het social-mediabereik van de influencers. Zie hier het porfolio van RTL.

Benieuwd naar wat RTB voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op via info@zigt.nl.

Mediabureau ZIGT, Callista Disselhoff