Pro-activiteit of Pro-actieverledentijd
02-09-2015

Mediabudget
Pro-activiteit of Pro-actieverledentijd

De eerste helft van het jaar 2015 hebben we het mediabudget van al onze klanten opgeteld zien stijgen met 20%. De stijging is echter niet bij alle mediumtypen even hoog. Printmedia staan nog steeds onder druk en zijn in de mix gedaald naar een dieptepunt. De daling is natuurlijk al langer gaande, maar hoe komt dat nou? Is het een gebrek aan meetbare resultaten? Zijn het de relatief hoge kosten per % bereik? Zijn printmedia uit? Of zijn er gewoon teveel alternatieven? Wat is er aan de hand?

Wij vinden dat het gebrek aan verandering bij printuitgevers een belangrijke oorzaak is. De meeste titels hebben namelijk structureel onverkochte advertentieruimte terwijl deze pagina’s zich prima zouden lenen voor automated trading. We hebben de rekensom gemaakt en concluderen dat alleen een RTB model (veilingmodel) ervoor zal zorgen dat de pagina’s weer gevuld gaan raken. Er zijn titels waar de huidige omzet rap richting het nulpunt gaat. Welke printexploitant durft het aan om zijn pagina’s op deze wijze aan te bieden? Ik denk dat juist de eerste partij die dit aandurft daar veel baat bij kan hebben. En je bent er als exploitant immers altijd nog zelf bij om je floorprice en inventory die je aanbiedt te managen.

Pro-actieverledentijd

RTB maakt accountmanagers in printland grotendeels overbodig. In de praktijk zien we ze al steeds minder. De markt lijkt er klaar voor. Je zou zeggen; omzet onder druk, met zijn allen de schouders er flink onder. Maar in printland gebeurt dat niet. De frequentie dat accountmanagers met een printportfolio langskomen is rap afgenomen de afgelopen tijd en dat ze met een pro-actief goed voorstel kwamen lijkt helemaal achter ons te liggen. Wij noemen het Pro-actieverledentijd. Het geloof is er niet meer. De vele reorganisaties en alsmaar dalende omzet zijn niet bevorderlijk voor de moraal en dus ontstaat een glijdende schaal.

Ongewenste pro-activiteit

Er zijn ook exploitanten die wel pro-actief zijn, maar dan niet op de manier die wij voor ogen hebben. Ideeën worden gepresenteerd als “oplossingen” voor vragen uit de markt, terwijl de enige die er baat bij heeft een exploitant is. Zo heeft RTL ons bezig gehouden met het nieuwe volledig open premium pakket. RTL verdient er meer geld mee, maar de voordelen voor de markt zien wij niet. Specifieke inkoop van reclameblokken wordt voor met name concurrerende branches duurder en de adverteerder krijgt er niets extra’s voor. STER heeft besloten om ook de tegenvallende luistercijfers op radio te compenseren door opeens een marktindex van 110 voor heel Q4 op radio te hanteren. Veel adverteerders wiens plannen al lang klaar stonden worden plots geconfronteerd met een onvoorziene prijsstijging van 10%. Dit is niet de pro-activiteit die wij en onze adverteerders zoeken. We zijn in gesprek met ze gegaan en we gaan ervan uit dat we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen maar het neigt naar een gevalletje van pro-actieverleden tijd.

Pro-activiteit bij ZIGT

Pro-activiteit voor ZIGT betekent: continue mee- en vooruitdenken. Deze zomer hebben we mede gebruikt om buiten alle briefings en gedane campagnes eens naar een aantal merken te kijken zonder enige bagage. Merken waar we al langere tijd voor werken of welke net klant zijn geworden. Hier zijn hele leuke ideeën en concepten uit gekomen welke we de komende tijd zullen delen. Gratis en voor niets. Of ze haalbaar zijn bepalen we samen. En we houden dit structureel op de agenda, want nog lang niet al onze klanten zijn de revue gepasseerd.

Rogier Bruggeman
Rogier Bruggeman
CEO