Temptation Island
20-04-2018

Kijkcijfers populair programma
Temptation Island

Temptation Island, het programma waar iedereen het over heeft. Timtation, BG, kleurplaat, termen die je om de oren vliegen. Als liefhebber van het programma vond ik de populariteit hiervan de uitgelezen mogelijkheid om eens in de kijkcijfers te duiken. Is het ook echt populairder dan ooit en wie is de Temptation Island kijker nou eigenlijk?

De blauwe lijn laat de live kijkers zien, de oranje lijn representeert het uitgesteld kijken. In het aantal kijkers die live naar de uitzendingen kijken zien we weinig verschil, maar in het uitgesteld kijken is wel een duidelijke stijging in kijkers te zien. Een interessante observatie, maar nog niet interessant genoeg. Ik zoom liever nog wat verder in op de kijkers.

Na het opsplitsen van de kijkers in leeftijdscategorieën bleek de doelgroep 25-39 jaar veruit het meest naar Temptation Island te kijken. Niet alleen in absolute zin in vergelijking tot de andere leeftijden, maar ook door de jaren heen laten zij verschuivingen zien in kijkgedrag. Want wanneer we inzoomen op deze kijkers en hun kijkgedrag door de jaren heen analyseren zien we een stijgende lijn. Met name in het uitgesteld kijken is dat door de jaren heen flink toegenomen. Het live kijken naar de uitzendingen is redelijk stabiel. Maar in 2018 lijkt Temptation Island populairder dan in de jaren voorheen.

Week 13 2018 behaalde het hoogste aantal kijkers van de laatste drie jaar. Waarom juist die aflevering? Dit was de aflevering met hét kampvuur waarin de Belgische Deborah de eerste beelden te zien kreeg van haar vriend Tim die verliefd werd op een van de verleidsters. De aflevering waar iedereen al weken op zat te wachten.

2018 lijkt dus een zeer populair seizoen te zijn. Ik vroeg mij af of er nog een verschil te zien is tussen mannen en vrouwen. Op kantoor lijken er namelijk stiekem meer mannelijke kijkers te zijn dan van te voren gedacht. Ik heb de mannen en vrouwen dus eens tegen elkaar afgezet van de afgelopen jaren.

In 2016 en 2017 keken de vrouwen met name live naar de uitzending. Maar in 2018 hebben de mannen het licht gezien en is het aantal mannelijke kijkers flink toegenomen. Met name in het uitgesteld kijken hebben zij een vlucht genomen. In sommige weken halen zij de vrouwen zelfs in!

Nog een paar weken en dan zijn we alweer bij het allerlaatste kampvuur aangekomen en is het seizoen ten einde. Niet getreurd voor de liefhebbers, want in juni start alweer het volgende seizoen Temptation Island. Met wel een paar verschillen, de huidige presentatoren Annelien Coorvits en Rick Brandsteder zijn namelijk aan de kant gezet en Yolanthe Sneijder en Kaj Gorgels nemen de presentatie voor hun rekening. Maar het grootste verschil zit hem misschien wel in de manier waarop het programma aangeboden, namelijk alleen maar via Videoland, tegen betaling. Het zal mij benieuwen of het aantal kijkers dan nog steeds zo hoog is.