Temptation Island 2019 – saai of genre moe?
10-04-2019

Minder mensen kijken naar Temptation Island
Temptation Island 2019 – saai of genre moe?

De geruchten gaan de laatste weken dat dit het saaiste seizoen Temptation Island ooit is. Als fan van dit programma moet ik eerlijk zeggen ook te zijn afgehaakt. Ik was benieuwd of de kijkcijfers deze trend en geruchten ondersteunen…

We zijn 8 weken in het seizoen, dus we vergelijken de eerste 8 weken van 2018 met die van dit jaar. In onderstaande grafiek staan de live kijkcijfers. Hier is duidelijk te zien dat vanaf week 1 de kijkcijfers al een stuk lager waren dan in 2018. Waar we in 2018 duidelijke pieken en dalen zien (zal dit met de kampvuur uitzendingen te maken hebben?), zijn die in 2019 een stuk minder extreem. Het kijkgedrag is een stuk gematigder.

Ondanks dat we de day-after allemaal mee willen praten over de laatste roddels weten we ook dat deze doelgroep het liefst kijkt wanneer het hem/haar uitkomt. Daarom hebben we de uitgesteld kijken cijfers ook naast elkaar gelegd. De Videoland kijkers worden niet gemeten in het reguliere kijkonderzoek en vallen hier dus buiten.

De dalende lijn is hier duidelijker dan bij het live kijken. Opvallend is week 5: in 2018 een grote piek, in 2019 een diep dal. Vanaf daar lijkt de daling in kijkcijfers wel ingezet.

Na een aantal interne lunches weten we inmiddels ook dat de fanbase niet alleen uit millennials bestaat. Daarom hebben we toch ook maar gekeken hoe gemiddeld Nederland naar het programma kijkt dit jaar ten opzichte van 2018.

De verwachtingen waren aan het begin van dit seizoen net zo hoog als vorig jaar. Maar daarna is al snel een dalende lijn te zien. Gemiddeld Nederland lijkt dus ook minder geïnteresseerd in dit seizoen, net als de millennials.

De vraag is waar dit aan ligt. De programma’s in dit genre lijken ons om de oren te vliegen, niet alleen op TV maar ook op Videoland. Misschien zijn we het genre een beetje moe. Of misschien zijn we erop uitgekeken? Een ding is zeker, ik zit in mei weer klaar met een frisse blik voor de VIPS editie!