Van fuck the system via bloggers naar werkethiek
04-06-2016

TNW 2016
Van fuck the system via bloggers naar werkethiek

Amsterdam stond vorige week in het teken van tech, startups en digital media. Naast het Startup Event, Digital Marketing Live en de Mobile Convention vond donderdag en vrijdag The Next Web Conference plaats op het Westergas terrein.

De vrijdag werd geopend door Peter Sunde, oprichter van The Pirate Bay. Sunde deelde, na de veelbewogen geschiedenis van TPB, zijn ervaringen voor tech ondernemers en startups. Creëer waarde en laat je niet leiden door geldende conventies. Als de FBI achter je aan komt, dan zoek je naar een oplossing. TPB werd een cultus waardoor hij in staat was voor €50,- een kerk te maken van zijn bedrijf. Dan heb je in Europa een beschermde status. Fuck the system en voeg waarde toe voor gebruikers.

Microsofts Bill Buxton voegde daar aan toe dat technologie in de huidige ontwikkeling meer op elkaar moet worden afgestemd. Maak technologie toepasbaar en verenigbaar, zodat we niet verzuipen in individuele technieken en toepassingen bedenken die met elkaar werken. Zo had Microsoft een toepassing ontwikkeld om blinde mensen te helpen alleen op straat te kunnen bewegen.

Gillian Tans van Booking.com werd onderworpen aan een interview over de ontwikkeling van Booking.com wereldwijd. Voornamelijk de cijfermatige groei van het bedrijf is indrukwekkend, maar waar liggen nog kansen? Booking.com, een van oorsprong Nederlands bedrijf, heeft inmiddels grote delen van de wereld in handen, maar USA en Azië zijn nog groeikansen.

Werner Vogels, CTO van Amazon, had met zijn Machine Learning presentatie een praktisch toepasbare oplossing om artificial intelligence begrijpelijk en bruikbaar te maken. Door historische data en realtime data te gebruiken voor modellen kan ML van Amazon gemakkelijk gebruikt worden om slimmere campagnes en applicaties te bouwen. Zie https://aws.amazon.com/machine-learning/

John Underkoffler van Oblong pleitte vervolgens voor een nieuwe kijk op de user interfaces (UI) die we gebruiken. Kent u de schermen uit de film Minority Report nog? Tom Cruise bedient op glazen schermen data van zijn case. Underkoffler heeft het toen bedacht en heeft nu met Oblong een aantal technieken gecombineerd om dit werkelijkheid te maken.

Casey Neistat is de grootste video blogger van de wereld met 3,2 miljoen YouTube abonnees. Na een carrière via de grote mediagiganten zoals HBO besloot hij te doen wat hij het liefst doet, films maken en beperkte zijn distributie tot YouTube. Zijn stelling is dat de distributie van media nog verder zal veranderen en dat de consument steeds minder accepteert dat anderen bepalen wat ze zien. Voor 24 Century Fox kreeg hij de opdracht een promotiefilm te maken voor The Secret Life of Walter Mitty. Hij besloot het budget ($25.000,-) uit te geven om mensen na de tyfoon op de Filipijnen te helpen.

Zijn YouTube succes begon met deze film:

In Amsterdam heeft hij de ‘eyeballs’ op zich weten te vestigen met deze film:

Jason Fried, oprichter van Basecamp, was de laatste gast van de dag. Hij vertelde vooral waarom projectplanning mensen helpt om beter te focussen en rust krijgen om hun werk beter te kunnen doen. Hij pleitte ervoor dat we ons minder moeten laten afleiden door alle communicatie (mails, apps, Instagrams, etc.) en te focussen op belangrijke dingen. Je kan niet zeggen dat je goed geslapen hebt als je iedere 10 minuten wakker bent gemaakt. Waarom vinden we dat in ons werk dan wel normaal?

De wereld verandert, consumenten kunnen kiezen, maar laten we het vooral allemaal niet te ingewikkeld maken. Technologie biedt fantastische kansen, maar het moet in dienst staan van ons in plaats van andersom. TNW 2017 tickets zijn al beschikbaar via de website.