Van VR naar AR en AI
24-04-2017

TNW 2017
Van VR naar AR en AI

Op 18 en 19 mei stond het Westerpark in Amsterdam in het teken van de grootste Europese tech conference The Next Web. De Innovation Stage met toonaangevende sprekers over ontwikkelingen, de ‘Dome’ waar ontwikkelingen op gebied van marketing en media besproken werden en natuurlijk hackatons, startups, scaleups, investors en workshops. Nog nooit was de opzet zo groot in het Amsterdamse Westerpark.

ZIGT was er bij. In het kort was de conferentie samen te vatten in de onderwerpen: internet of things, blockchain technlogy is the next big thing, tech als aanvulling gebruiken op onze menselijke capaciteiten en computer learning om augmented reality en artificial intelligence vorm te kunnen geven. Gelukkig waren er diverse sprekers die over concrete onderwerpen spraken om deze termen goed praktisch toe te lichten en ervoor te zorgen dat er een gezonde verhouding was tussen ‘everything is possible’ en een kritische blik op wat de ontwikkelingen toevoegen aan ons leven.

Een mooi voorbeeld van de kritische noot was de speech van Ben Hammersley (journalisat, futurist, technologist o.a. bij The Times, BBC en Wired). Hij waarschuwde vooral voor de snelheid van ontwikkelingen. Mensen houden niet van nieuwe dingen en ondanks dat computerkracht verdubbelt ieder jaar (Moore’s law) vraagt dat om nieuwe modellen voor business. Onder andere de huidige politieke onrust wordt mede veroorzaakt door angst van normale mensen voor de snelheid van tech ontwikkelingen en de invloed die dat heeft op het leven van de normale man. Denk dus na over wat je ontwikkelt en wat daar de invloed van is op het normale leven.

Everything is amazing and nobody's happy

Natuurlijk waren er de fantastische ontwikkelingen zoals de supersnelle Hyperloop die nu in samenwerking met BAM in Nederland wordt ontwikkeld (TU Delft), energietransitie dankzij blockchain technologie (Kamangir) en de Radboud Universiteit die de patiënt en zijn data centraal stelt dankzij artificial intelligence oplossingen.

Kevin Rose, grootinvesteerder in tech startups, gaf een helder beeld van zijn verwachtingen in de toekomst: VR gaat het op grote schaal niet worden (te ingewikkeld voor dagelijks gebruik), maar augmented reality (Google Lens, Blippar, verlenging van de ‘echte’ wereld naar digitaal) en blockchain technologie zijn de ‘places to be’ als je geld wil investeren.

Gelukkig had Snapchat een boodschap over advertentieproducten die beschikbaar worden via de huidige adserving en datatechnologie. Anders dan Facebook en Google kan alles open worden gekoppeld. Dat maakt de toekomst wat tastbaarder. Alles is in ontwikkeling en dat is mooi, zolang we er maar bewust van zijn wat de consequenties zijn. The future is bright!