TV reclame blijft effectief bij kijkers met second screen
24-04-2015

Je koppie erbij houden
TV reclame blijft effectief bij kijkers met second screen

Consumenten gebruiken steeds vaker een second screen tijdens het TV kijken. Logischerwijze verschuift op dat moment de aandacht van de TV naar de smartphone of tablet, waardoor de TV reclame verdwijnt op de achtergrond. Maar hoe bewust is de second screen gebruiker zich van zijn omgeving? Is de adverteerder de kijker hierdoor echt ‘kwijt’?

Een onderzoek van Thinkbox vorig jaar toonde aan dat het gebruik van een second screen naast de traditionele tv een positieve invloed heeft op de reclameherinnering. Een nieuw Duits onderzoek bevestigt deze resultaten. Het onderzoek, uitgevoerd door EyeSquare in opdracht van SevenOne Media komt tot de conclusie dat de merkbekendheid even hoog is bij TV kijkers die een second screen gebruiken als bij TV kijkers die dat niet doen. Second screen gebruikers blijven onbewust TV reclames volgen en zappen minder.

Eyetracking gecombineerd met enquête

Voor dit onderzoek werd het effect van 16 verschillende Duitse TV commercials onderzocht. Hierbij werd door middel van eyetracking de aandacht van de consument gemeten zowel voor het TV scherm als voor het second screen. Het reclame-effect werd gemeten door middel van een vragenlijst met als variabelen onder andere reclameherinnering, merkbekendheid en aankoopbereidheid. Er werden 129 consumenten ondervraagd van 18 tot en met 59 jaar die tijdens het TV kijken weleens hun smartphone of tablet gebruiken. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau EyeSquare in opdracht van SevenOne Media.

TV reclame net zo effectief bij gebruik second screen

Logischerwijs moet een kijker zijn aandacht verdelen tussen het TV scherm en mobiele device. De resultaten bij second screen gebruik tonen aan dat 70% van de tijd wel naar het TV scherm wordt gekeken tijdens het TV kijken. Tijdens een reclameblok loopt dat iets terug naar 57%. Verder wordt er 10% minder gezapt tijdens second screen gebruik. Wat opvalt is dat zowel de merkbekendheid als aankoopbereidheid gelijk is tussen beide groepen. Bij TV kijkers die een second screen gebruiken is de merkbekendheid 85% en de aankoopbereidheid 56% en bij TV kijkers zonder second screen is dit respectievelijk 82% en 58%. Volgens EyeSquare en SevenOne Media blijven TV kijkers toch onbewust het beeld en het geluid van het TV scherm volgen.