Twitter bestaat vandaag 10 jaar!
21-03-2016

Tweeter de tweet, hoera!
Twitter bestaat vandaag 10 jaar!

Hashtags, retweets, volgers en trends; dit zijn termen die bij iedereen wel bekend zijn. Twitter bestaat vandaag tien jaar! In 2006 startte Twitter als website waar mensen via sms een bericht naartoe konden sturen met daarin een statusupdate. Deze werd vervolgens op een website geplaatst welke vrienden konden zien en beantwoorden. Waar Twitter eerst volop gebruikt werd door individuen is het nu een van de grootste socialmediakanalen wereldwijd, met miljoenen gebruikers per dag.

Terugloop aan gebruikers

Twitter is steeds minder in trek bij Nederlanders. In 2015 is 11 procent van alle Nederlandse gebruikers afgehaakt. Het grootste gedeelte van deze gebruikers waren jongeren. Van de vijftien- tot negentienjarigen heeft afgelopen jaar bijna de helft zich definitief afgemeld. Het jaar ervoor was al ruim een kwart afgehaakt. Daarentegen groeit het gebruik onder de oudere doelgroep wel. Dit werd afgelopen januari bekendgemaakt.

Redenen dat mensen afhaken: Twitter levert te weinig op, het neemt veel tijd in beslag, men voelt zich niet meer thuis of jongeren haken af in verband met de toenemende oudere doelgroep.

Om ervoor te zorgen dat niet nog meer gebruikers zich afmelden kondigde oprichter Jack Dorsey aan de 140-karakters op te heffen en de limiet op 10.000 karakters te zetten. Hij vond de 140-karakters achterhaald en dit zou nieuwe gebruikers afschrikken. Door ophef onder gebruikers is dit uiteindelijk niet doorgezet.

Toekomst Twitter

Volgens het Nationaal Social Media Onderzoek 2015 zijn nog 2,6 miljoen Nederlanders actief op Twitter. Of Twitter over 10 jaar weer een feestje mag vieren vraag ik mij af. Door de enorme daling in de afgelopen jaren moet Twitter wel met vernieuwingen komen om tussen de andere social mediakanalen op te vallen.

Mediabureau ZIGT, Pauline Kamphuis