Van het jaar van de mens naar het jaar van de nuance
24-12-2020

Rogier aan het woord
Van het jaar van de mens naar het jaar van de nuance

Het jaar zit er zo goed als op. Er is al veel teruggeblikt de afgelopen tijd op dit turbulente jaar. Het mag nog even de komende dagen, maar zodra we het toepasselijke Rollercoaster van Danny Vera op 31 december op 1 in de Top 2000 hebben gehoord laat ik 2020 achter me en kijk ik alleen nog maar vooruit. Maar nu mag het terugkijken nog even, dus laat ik het niet na.

2020 is voor mij het jaar van de mens geweest. Dat klinkt wat vreemd, want de digitale transformaties gingen op veel plekken sneller dan de afgelopen jaren. Thuiswerkinfrastructuren werden versneld op orde gebracht (ook bij ZIGT), we gingen met zijn allen meer online shoppen en ook entertainment werd vooral uit digitale middelen gehaald. En toch was de mens dit jaar belangrijker dan ooit. Op heel veel terreinen hebben mensen het verschil gemaakt dit jaar. Op grote schaal, zoals het zorgpersoneel, maar ook op kleine schaal, waar mensen meer dan ooit op familie, vrienden en collega’s waren aangewezen. Juist ook als je elkaar even niet kon zien. Het was allemaal niet vanzelfsprekend meer en dan leer je juist contact met mensen opnieuw waarderen. De meeste mensen deugen was ook de conclusie van schrijver en historicus Rutger Bregman en ik sluit me daarbij volledig bij aan.

Laten we vanaf nu opnieuw naar elkaar kijken en zoeken naar het goede, dat zit namelijk in iedereen. En laten we daar vanuit 2021 het jaar van de nuance maken. De aandacht gaat nu vaak uit naar de ongenuanceerden. Vaak respectloos richting de medemens in alle kanalen die ze aan kunnen grijpen. Op social media, onder nieuwsberichten, of naast het torentje. Natuurlijk hebben we vrijheid van meningsuiting in Nederland, maar dat recht is geen plicht om over alles maar te pas en te onpas je mening te geven als deze ten koste gaat van anderen. Als een ieder zich realiseert dat de meeste mensen deugen keert ook de nuance weer terug. Vind soms een keer lekker even niets, dat geeft je brein ook rust en de aandacht die je daarmee vrijspeelt kun je in familie, vrienden en collega’s steken.

Ik heb het afgelopen jaar nadrukkelijk gezien hoe belangrijk ook de collega’s voor elkaar zijn bij ZIGT. Een ieder heeft privé wel gevolgen gemerkt van de coronacrisis en ook zakelijk was het in maart, april en mei plots lastig. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat we elkaar waar mogelijk hebben ondersteund, we klanten in moeilijke tijden verder hebben geholpen en we ook zakelijk vanaf juni weer succesvol waren. Maar de conclusie is ook dat we elkaar missen. De oerhollandse gezelligheid is niet te vinden achter een scherm of via ander digitaal contact. In april 2021 bestaat ZIGT 20 jaar en ik hoop dat we vanaf dat moment weer kunnen denken aan balans tussen thuiswerken en op kantoor, fysieke sessies met klanten en partners, events, borrels, proosten op successen en alles wat werken bij ZIGT zo leuk maakt en dat is toch het menselijke contact. Met zowel de collega’s, onze klanten als onze partners en leveranciers. Welke digitale transformaties we ook nog zullen doormaken in de toekomst; mensen maken het verschil en hopelijk hebben de ZIGT collega’s ook in jouw leven een stukje verschil kunnen maken en jij andersom ook bij ons. Ik wil je er in elk geval voor bedanken en kijk uit naar komend jaar. Hele fijne feestdagen en op naar een gezelliger, genuanceerder en vooral  menselijk 2021!

Rogier Bruggeman
Rogier Bruggeman
CEO