Vang jouw klant met Pokémon Go
19-07-2016

Augmented en Virtual Reality toepassingen
Vang jouw klant met Pokémon Go

Nu de app officieel in Nederland is gelanceerd is de Pokémon Go gekte niet meer te stoppen, heel Nederland vangt Pokémons. In woonwijken, bedrijventerreinen en stadscentra lopen jongeren, nerds en Pokémon Lovers meer op hun telefoon te letten dan op de omgeving. Mensen lopen gebouwen in waar ze niet in mogen, staan midden op straat opeens stil, omdat er een Rattata is verschenen en staan naast prominente gebouwen om hun gym te verdedigen. Maar wat heb je hier als adverteerder aan?

Allereerst: Wat is augmented of virtual reality?

Augmented reality (AR) betekent dat de echte wereld op jouw smartphone verschijnt. Dit is een soort laag op de echte wereld waardoor je op een bepaalde positie kan interacteren met de app. Virtual Reality (VR) is het creëren van een nieuwe wereld op het telefoonscherm en heeft weinig te maken met waar je daadwerkelijk bent, maar meer welke kant je uit beweegt. Voor VR dien je speciale apparatuur te hebben: een VR bril, afstandsbediening en/of handschoenen.

Toepassingen

Enkele jaren geleden had Albert Heijn een spaaractie met dierenplaatjes. Deze actie was vrij succesvol, echter de meest recente actie met Dino-plaatjes in combinatie met AR en VR is nog een veel groter succes. Kinderen (en volwassen) konden na het scannen van het plaatje met hun telefoon de dino’s (met behulp van AR) in de eigen omgeving laten rondlopen, maar ook via VR zich in de wereld van de Dino’s wanen.

Ook Snapchat is een voorbeeld van Augmented reality. Op snapchat kun je met AR een laag leggen op de foto’s die jij maakt, hier smileys en tekst aan toevoegen en deze naar jouw vrienden sturen.

Daarnaast is Google tegenwoordig bezig met het maken van 360 graden video’s waar je jouw product onder de aandacht kan brengen in de eigen omgeving, door middel van een video waarin de gebruiker alle kanten op kan kijken en zich in een nieuwe wereld waant. Ook Facebook heeft deze techniek al geïntegreerd.

Maar wat kan ik er dan nu mee?

Adverteren op Snapchat is de meest laagdrempelige manier om hiermee te beginnen, echter Snapchat wordt met name gebruikt door jongeren, dus mocht dat niet jouw doelgroep zijn heb je er niet veel aan. Daarnaast behoort het inzetten van een gesponsorde filter in Nederland enkel nog tot de mogelijkheden voor a few lucky ones met een serieus budget. Facebook en YouTube video’s kun je voor een bredere doelgroep inzetten. Er zijn tegenwoordig ook genoeg kleine ondernemers die testen met bijvoorbeeld Pokémon Go waarin ze een bonus geven als jij bij een bepaald team hoort. Ook heeft Niantic (de ontwikkelaar van Pokémon Go) laten weten dat het in de toekomst mogelijk zou kunnen worden om gesponsorde locaties in te zetten.

Maar waarom zou ik het inzetten?

Met deze nieuwe technieken werk je met name aan branding en engagement doelstellingen. Mensen gaan actief iets met jouw merk doen, denk aan een webshop waar je de producten echt kan bekijken, of Funda waar je het huis van jouw keuze van binnen kan bezichtigen zonder er daadwerkelijk naar toe te gaan. Daarnaast kun je het aspect innovatief beïnvloeden door het inzetten van deze techniek.

Waar moet je aan denken bij een goede VR/AR campagne op?

  1. Denk goed na over de doelstelling.
    Naamsbekendheid is vaak niet het doel met het inzetten van deze techniek, maar je kan jouw doelgroep jouw merk/actie wel op een vernieuwende, actieve en exploratieve manier laten ontdekken.
  2. Zoek de toegevoegde waarde
    Jouw merk/actie moet zich lenen voor een experience. Een nieuwe internetabonnement uitzoeken is minder relevant om online een uitgebreide beleving aan te koppelen dan het samenstellen van een nieuwe auto.
  3. Denk na over de doelgroep
    Hoe staat de doelgroep tegenover deze nieuwe technieken? Hebben ze deze omarmt (de jongeren)? Vinden ze het leuk (de 20-40 jarigen)? Of moeten ze eerst nog aan hun kinderen vragen hoe het werkt?
  4. Denk aan jouw merkwaarden
    Past het bij jouw merk om zoiets innovatiefs te doen?

Maar hoe zet je dit nou goed in? – U-OV

U-OV verzorgt het openbaar vervoer in Utrecht. U-OV wilde graag reizen in de daluren stimuleren en wilde graag laten zien hoe leeg de bus is in de daluren. Hiervoor hebben zij een 360 graden video op Facebook ingezet, zodat de gebruiker zelf kon ervaren hoe rustig het in de bus is als je buiten de spits reist. De “reiziger” kon op deze manier zien hoeveel plek er is in de bus en hoe comfortabel reizen met de bus is buiten de spits.
Zie hieronder:

Kortom een goede AR/VR Campagne heeft een duidelijk doel voor ogen en heeft een toegevoegde waarde voor de gebruiker. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op met ZIGT.

Mediabureau ZIGT, Isabelle Timmermans