Veranderingen in het Facebook landschap
15-01-2014

Facebook
Veranderingen in het Facebook landschap

Vorige week kondigde Facebook aan dat vanaf april de advertentievorm sponsored stories niet meer beschikbaar zal zijn. Voor mij, als Facebook marketeer, gaan er direct allemaal bellen rinkelen. Vol interesse ga ik op zoek naar wat de verandering precies inhoudt; wat verdwijnt er nu écht? En wat voor gevolgen heeft dit voor adverteerders?

Een sponsored story is een normale advertentievorm waarbij wordt vermeld dat één van jouw vrienden op een bepaalde manier betrokken is geweest bij de adverterende partij. Zo komen we allemaal wel eens een advertentie voor een pagina tegen die vriend A en / of B leuk vinden. Het is een extra manier om de vrienden van je fans over te halen om dezelfde handeling te ondergaan, zoals fan worden van een pagina, en in potentie zeer effectief. Dus waarom verdwijnt deze functie?

Als gebruiker wordt je nimmer om toestemming gevraagd voor het weergeven van je betrokkenheid bij pagina’s, berichten etc. Dit heeft vooral recentelijk tot een aantal rechtszaken geleid waarbij Facebook de ‘gedupeerde’ gebruikers uiteindelijk moest compenseren voor het schenden van de privacy rechten. Om de klachten te smoren en de gebruikerservaring te verbeteren zijn sponsored stories dus binnenkort niet meer beschikbaar. Het is overigens vrij gemakkelijk om je profiel zo in te stellen dat je handelingen op Facebook niet meer in sponsored stories worden verwerkt. Op deze pagina kun je deze instelling aanpassen.

Wat betekent dit voor ons Facebook marketeers? Adverteren voor pagina’s, berichten, evenementen kan nog steeds,maar de social peer pressure van vrienden verdwijnt. In ruil daarvoor kunnen advertenties voor een pagina nu aan iedereen in je doelgroep worden weergegeven. Voorheen was het zo dat deze alleen aan vrienden van fans vertoond konden worden.

De ondergang van sponsored stories betekent gelukkig ook de opkomst van nog een aantal andere nieuwe, zeer interessante opties. Zo belooft het sociale netwerk dat er op beroepsniveau getarget kan gaan worden, waarmee ze de concurrentie met LinkedIn aangaan op het gebied van arbeidsmarkt. Daarnaast komen er meer variabelen beschikbaar over de opleiding van de gebruikers. Een andere interessante ontwikkeling is dat bepaalde variabelen uitgesloten kunnen worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het targeten van Noord-Holland minus Amsterdam.

Er zijn dus genoeg nieuwe features aan de horizon die extra mogelijkheden bieden en het leven van marketeers weer een stukje mooier maken. Als ergens een deur sluit, opent er ergens anders weer een raam.