Vertrouwde successen en nieuwe gezichten bij RTL
29-08-2014

Najaarsprogrammering
Vertrouwde successen en nieuwe gezichten bij RTL

RTL Nederland heeft deze week in Studio 21 in Hilversum aan pers en mediabureaurelaties de najaarsprogrammering gepresenteerd.

Presentator Humberto Tan liet programmadirecteur Erland Galjaard aanschuiven, alsmede diverse RTL coryfeeën. Het event begon met een terugblik op 25 jaar RTL. A trip down memory lane als je zag hoeveel programma’s er de afgelopen 25 jaar gemaakt zijn. Irene Moors was er vanaf het eerste jaar bij en had nog een kopie van het allereerste programmaschema (met onder meer Prijzenslag) van het toenmalige RTL Veronique. Na te hebben stilgestaan bij het tragische overlijden van Menno Buch in juli dit jaar werd vooruitgeblikt naar de nieuwe programmering voor dit najaar.

Allereerst was RTL 5 aan de beurt. De zender heeft de afgelopen twee jaar wat aan aandeel verloren, maar is bezig met een inhaalslag. Er wordt voor het najaar fors geïnvesteerd in nieuwe programma’s en RTL 5 krijgt ook zijn eigen Nederlandse dramaserie: Bluf. De serie draait om Philip (gespeeld door Achmed Akkabi), die er opeens achterkomt dat hij over een enorm pokertalent beschikt. Nadat hij een grote som geld wint, komt hij in een rollercoaster terecht waarin niets te gek is. Onder meer Jan Kooijman, Javier Guzman, Yolanthe Sneijder-Cabau en Najib Amhali schitteren ook in de serie.

Ook nieuw zijn ‘Tourette On Tour’, waarin Dennis Weening een band vormt van 6 jongeren met Gilles de la Tourette, ‘Celebrity Pole Dancing’, ‘Sex Academy’, ‘Superfans’ en ‘5 Extreem’. ‘De allerslechtste chauffeur van Nederland’ komt over van de NPO en zal bij RTL door John Williams gepresenteerd gaan worden. In ‘Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders in de Cel’ laat Jan Kooijman portretten zien van Nederlanders die om uiteenlopende redenen in het buitenland zijn opgesloten.

Uiteraard keren successen als ‘Expeditie Robinson’ en ‘Holland’s Next Topmodel’ terug en komen er nieuwe programma’s voor de liefhebbers van het genre ‘Oh Oh Cherso’: ‘Zon, Seks en je Ouders’, ‘Samantha & Michael houden zich Thai’ en ‘Bobbi Eden: Dubbel D in LA’.

De zender RTL 8 blijft vrijwel ongewijzigd dit najaar, maar er komt wel tweemaal een serieweek. In één week kunnen dan de Amerikaanse series ‘Those Who Kill’ en ‘The Night Shift’ bekeken worden.

RTL 7 blijft de zender met Meer voor Mannen, waar sport en films de hoofdmoot vormen. Nieuw dit najaar is ‘RTL Autovisie’, wat nog het best te typeren is als VI, maar dan ‘gelul’ over auto’s in plaats van voetbal. Eddy Zoey gaat dit presenteren. Maxim Hartman zal ook voor het eerst te zien zijn op RTL 7 met zijn eigen programma-idee ‘Nog meer voor mannen’ waarin hij in de bres springt voor de ‘onderdrukte man’ anno 2014.

Tot slot kwam vlaggenschip RTL 4 aan bod. Veel vertrouwde successen daar in het najaar, zoals de talentenjachten ‘The Voice of Holland’ en ‘Holland’s Got Talent’, maar ook de hulpprogramma’s als ‘Dubbeltje op zijn kant’ en ‘Uitstel van Executie’. Gordon en Gerard Joling gaan met de ouderen van Nederland op vakantie in ‘Geer en Goor: Waarheen, Waarvoor?’ en ook Guus Meeuwis en Johnny de Mol trekken er op uit, maar dan in eigen land, op zoek naar bijzondere groepen mensen in ‘Meeuwis en de Mol maken vrienden’.

Ook een aantal internationale successen krijgen een Nederlandse variant. Zo is ‘Doof!’ gebaseerd op ‘Out of the Silence’. Natasja Froger volgt hierin dove mensen die een medische ingreep ondergaan waardoor zij  voor het eerst kunnen horen. Eerder deze week startte al ‘Thuis voor de Buis’, gebaseerd op het Engelse ‘Gogglebox’, waarin huishoudens worden gevolgd terwijl ze een avondje TV kijken.

Nance Coolen komt over van SBS en is hierdoor na een periode van afwezigheid op TV als nieuw gezicht te bewonderen bij RTL. Ze gaat ‘Familie Gezocht’ presenteren. Een format dat eerder bij de NPO was te zien onder de naam ‘DNA Onbekend’.

Eén van de nieuwe programma’s waar ik zelf veel van verwacht is de nieuwe dramaserie die dit jaar gelanceerd gaat worden: ‘Nieuwe Buren’, gebaseerd op het boek van Saskia Noort. Bracha van Doesburgh, Daan Schuurmans, Thijs en Katja Römer-Schuurman zijn vanaf 14 september gedurende 10 afleveringen te zien in deze serie die eindigt als een thriller.

Het laatste nieuws komt van Carlo & Irene. Zij gaan het 15e, maar laatste, seizoen in van Life4You op de zondagmiddag. De laatste 40 afleveringen zijn vanaf dit najaar tot medio 2015 te zien, waarna het programma definitief uit de schema’s zal verdwijnen.

Het moet gezegd worden; RTL heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in een kwalitatieve programmering en dit wordt ook in het najaar van 2014 weer doorgezet. De hoeveelheid nieuwe programma’s is hierbij groter dan het afgelopen jaar, met name op RTL 4 en 5 zijn veel nieuwe titels te zien. Voor RTL is het te hopen dat ze aanslaan en ook adverteerders zijn gebaat bij voldoende GRP-voorraad. Schaarste heeft namelijk vaak een prijsverhogend effect.