Voor een dubbeltje op de eerste rij bij de inzet van influencers
01-03-2017

Influencer Congres Huishoudbeurs
Voor een dubbeltje op de eerste rij bij de inzet van influencers

Let niet op aantal volgers maar op engagement met volgers, geen bereik maar watch time en iedereen is een influencer! Dit en meer kwam terug tijdens het Influencer Congres op de Huishoudbeurs waar ZIGT bij aanwezig was. Deze keer dus geen tassen vol met goodies maar juist meer kennis en achtergronden over influencers in de breedste zin van het woord.

DYTG (Dutch YouTube Gathering) 

Eelco Kingma is de oprichter van DYTG en vertelde hoe hij een moeilijk te grijpen doelgroep pakt met zijn festival DYTG. Op dit festival is de kerndoelgroep tussen de 14 en 16 jaar oud. Een doelgroep die middels traditionele media moeilijk te pakken is voor adverteerders. Deze groep heeft een passie voor online video en komen jaarlijks samen op het grootste online video event in Nederland. Hier komen hun online helden ook, want diverse influencers komen langs om spetterende show te geven, denk hierbij aan Rotjoch, Onnedi, Prankster maar ook Ponkers en Zu5e. Succesvol zijn ze zeker want jaarlijks komen 15.000 bezoekers die voor € 25,- een kaartje kopen.

“Voor de jongere doelgroep is YouTube het nieuwe TV kijken. Zo kijken zij zo 20 tot 30 minuten naar een video op YouTube wat al vergelijkbaar is met reguliere TV”

Inkomsten voor deze YouTube-ers komen nog voornamelijk uit advertising rondom hun video’s (pre-rolls/ bannering etc). Branded Content wordt steeds groter maar is op dit moment nog een klein onderdeel hiervan.

Het bereik van influencers is niet meer waarop gelet zou moeten worden maar juist watch time. Dit is ook iets YouTube steeds meer mee bezig is. Watch time zegt veel meer over de kwaliteit van de content tegenover het aantal views van een video.

“Upcoming zijn de family vloggers maar ook 50+ vloggers” 

volgens Eelco. Juist omdat hier nog beperkt concurrentie op is vanuit andere vloggers.

Do’s en don’ts voor adverteerder volgens Eelco:

Do: Wees open minded en schakel rechtstreeks met influencers. Op deze manier is een influencers eerder bereidt om een samenwerking aan te gaan in plaats van via een tussenpersoon/ bedrijf.

Don’t: sturing geven aan de content en bepalen wat er geschreven moet worden. Geef juist de vrijheid aan de influencer. Dit is waar zij goed in zijn en maakt het geloofwaardig voor de fans.

“Als merk heb jij influencers veel harder nodig dan dat ze jou nodig hebben”

Movers n’ Shakers met Clif Bar

Nicole Horsmans wil met haar compagnon dat er betere/ natuurlijke/ biologische producten op de Nederlandse markt komen. Zo hadden zij eerst het idee om te starten met een cosmeticalijn, maar zij zijn uiteindelijk in contact gekomen met Clif Bar uit Amerika. Dit moest het worden in Nederland. Clif Bar is een 100% natuurlijke energiebar en is in Amerika dé nummer 1. In Nederland hebben ze dan ook gelijk een aantal betrokken fans omdat een aantal hen al kent vanuit Amerika.

Mediabudget is er niet en ze gebruiken hun fans om te groeien. “Als fans ons vragen om Clif Bars toe te sturen, dan kijken we eerst naar wie ze zijn en of ze passen bij wat Clif bar wil uitstralen. Als dit past, dan sturen we ze bars toe en dit zien we vervolgens weer terug op social media. Dit maakt ons geloofwaardig en authentiek.”

Ondertussen doen ze ook kleinschalige acties met AH om te zorgen dat de afzet omhoog gaat. Binnenkort is het ook verkrijgbaar bij andere supermarkten.

Supermooi

Esmee Trouw is een heel enthousiaste influencer die vertelde over haar journey, hoe ze is begonnen en waar ze nu mee bezig is. Door het manier van presenteren raak je ook helemaal enthousiast over bloggen en zou je bijna zelf je eigen blog willen beginnen!

“Ga de conversatie aan met je fans en staar je nu niet blind op het aantal volgers maar juist het aantal volgers versus het aantal reacties op posts”

Engagement is key. Door bewust om te gaan met samenwerkingen met adverteerders behoudt zij haar geloofwaardigheid richting haar fans. Esmee zal dan ook niet snel een samenwerking aan gaan met een merk waar ze zelf niet blij van wordt of wat niet bij haar persoonlijkheid past.

Giel Beelen

Naast zijn werk als Radio DJ vlogt Giel Beelen zelf ook regelmatig. Gedurende presentatie nam hij ons mee op reis door zijn leven. Hij liet ons weten hoe hij ooit als Radio DJ en vlogger is begonnen en hoe hij het nu aanpakt.

Dit alles liet hij middels een interessante presentatievorm zien; Pecha Kucha. Zelf kende ik het fenomeen Pecha Kucha niet. Maar het is een presentatievorm waarbij je maximaal 30 seconden een beeld laat zien en hier iets over verteld.

“Op onze manier zijn we allemaal influencer’ geeft Giel aan. “Wij als consument geven ook onze mening over producten. Op basis hiervan hebben wij invloed op de koop van een product door iemand die onze review leest.”

Hij ziet influencers als een ‘alles-in-één’ zender. Zo vindt hij ook dat wanneer je € 5.000 voor een social/blog post betaald bij een influencer, dat je eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Wanneer iemand anders jouw product promoot is dat meer waard dan via een commercial.

“Howard Stern die vroeger (heel vroeger) op de radio tijdens de commercial break op een verveelde toon een promoverhaal deed over Coca-Cola is hier een goed voorbeeld van. Vervolgens zag Coca-Cola dit gelijk ook terug in de sales.”

Hij vindt ook dat we in Nederland achterlopen op het gebied van live commercials. In Amerika zetten zij dit reeds wel in, maar in Nederland niet. Meer live interactie is de toekomst volgens hem.

TomTom Sports zet in op credibility, visibility en feedback

In Nederland zijn reviews nog onderbelicht volgens TomTom Sports. Juist hier hebben zij als merk heel veel aan. Bij het inschakelen van influencers dient meetbaar te zijn wat het effect is:

 • Likes
 • Shares
 • Reach
 • Respons
 • Google Analytics data

Als zij deze informatie niet krijgen kunnen zij ook niet meten of het succesvol is geweest. Daarmee kunnen zij dan ook niet onderbouwen de inzet te herhalen.

Vanuit een adverteerders perspectief: ‘Hoe moet je omgaan met influencers?’:

 1. Know who’s responsible
 2. Don’t script them
 3. It’s about content – Content is king

Go Spooky

Dit was een erg leuke presentatie van Liam Tjoa! Als mede-oprichter van GoSpooky is hij op jonge leeftijd (19 jaar) al een succesvolle zakenman. Wat doet GoSpooky nu? GoSpooky helpt merken om SnapChat campagnes te maken en in te zetten. Daarnaast maken zij ook Instagram Stories.

Zo hebben zij een dashboard, maken zij de content en geven zij o.a. inzicht in de Analytics van de content. Een paar cijfers over SnapChat (het zijn niet meer alleen jonge kinderen). Ter beeldvorming: Er worden per dag 10 miljard video’s geüpload.

Een aantal do’s en don’ts op SnapChat:

Do's Dont's
Gedraag je als vriend Langdradig
Samenhangende verhalen Snapchat Memories
Storyboarden Emoji overkill
Gebruik (geo)filters
Gebruik tekst
Verticale content

Welke content vormen doen het goed volgens Liam:

 1. Relevante content – make it relevant for the target audience
 2. Achter de schermen
 3. Live events
 4. Give aways
 5. Influencers

Mediabureau ZIGT, Laura Verbeek