Spoiler van RTL over Expeditie Robinson
13-12-2019

Bewust of echt een ongelukje?
Spoiler van RTL over Expeditie Robinson

We staan aan de voet van weer een van de grootste finales van het TV seizoen. Wie wordt de winnaar van de 20e editie van Expeditie Robinson? Afgelopen weekend maakte RTL een blunder door per ongeluk (of niet) de verkeerde promo uit te zenden. Hierin waren de finalisten van aankomende zondag al bekend, voordat de halve finale gespeeld was. Ik was benieuwd of dit effect had op de kijkcijfers van die aflevering.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen lijkt dit geen invloed te hebben gehad op de kijkcijfers. Sterker nog, deze aflevering werd juist enorm goed bekeken en staat op de tweede plek als het gaat om best bekeken aflevering. Was dit daarom misschien een truc om meer kijkers te trekken?

Lang niet heel TV kijkend Nederland had de promo gezien, of heeft ervoor gekozen niet te willen lezen wie de finalisten waren. Het lijkt er in ieder geval op dat een groot deel van de kijkers toch die spannende halve finale proeven wilden zien.

Ok, dus blijkbaar had het spoilen van de finalisten geen invloed op de kijkers. Zien we dan nog verschillen met de halve finales van afgelopen jaren en was de spoiler nodig?

De aflevering van 2019 is de best bekeken halve finale van Expeditie Robinson sinds 5 jaar! En ook de andere afleveringen van 2019 scoorden een stuk beter dan 2018. Dus ook vanuit dat oogpunt lijkt de spoiler niet nodig te zijn geweest en was het dus toch een ongeluk.

De finales werden overigens wel een stuk beter bekeken dan de halve finales. Logisch natuurlijk, want daar draait het hele seizoen natuurlijk om. Het grootste verschil zat hem in 2016. Toen wilden veel Nederlanders toch weten of underdog Boerin Bertie er van door zou gaan met de winst. Wat ze uiteraard deed! Komend weekend weten we ook wie zich 20e winnaar van Expeditie Robinson mag noemen. Ik zit er zondag klaar voor!

Mediabureau ZIGT, Lisanne van den Heuvel