Wearables, is dit de toekomst?
06-08-2014

Is het dragelijk?
Wearables, is dit de toekomst?

Het is de nieuwe term binnen het grote gadgetscala: Wearables. In tegenstelling tot smartphones en tablets, kan het in het geval van wearables over zeer uiteenlopende devices gaan. De Google Glass is qua naam wellicht de bekendste, maar de meest voorkomende wearable is de smartwatch.

De smartwatch staat qua ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. Fabrikanten zijn nog steeds op zoek naar de beste USP’s van het device. Samsung is bijvoorbeeld bezig met de mogelijkheid om te kunnen bellen met de smartwatch, terwijl anderen juist zoeken naar app-functies. Ondertussen is de smartwatch overal al wel te koop. Maar niet alle functionaliteiten lijken bekend bij de gebruiker. Voor nu is het nog een echte wannahave zonder dat het er echt om gaat wat je ermee kunt. Vaak beperkt het device zich tot een hartslagmeter bij het hardlopen of als extra wekker met het opstaan.

Ook de Google Glass is deze week op de markt verschenen in Amerika. Voor “slechts” $ 1.500,- koop je daarmee je ticket naar het Early Adopterhood. Naast de standaard mogelijkheden waar men aan denkt als het gaat om deze gadget, is Philips een techniek met hersenbesturing aan het ontwikkelen, wat bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor ALS-patiënten. Hiermee zouden zij door middel van hersengolven apparaten kunnen bedienen. Deze techniek zou natuurlijk een enorme vooruitgang zijn voor de gezondheidszorg.

Wearables zullen in de nabije toekomst naar verwachting nog geen op zichzelf staande producten zijn. De meeste devices worden gekoppeld aan een smartphone (via Bluetooth) en lezen zo data uit. De consument zal niet snel bereid zijn een apart abonnement af te sluiten, dus voorlopig zullen we (nog) geen wearable op zak hebben die de aanwezigheid van de smartphone zal overstijgen in het straatbeeld.

Nu spreken we nog over mobile devices waar we dan smartphones en tablets mee bedoelen. Wellicht zullen we over enkele jaren spreken over mobile en daar uiteenlopende gadgets mee bedoelen. Wanneer grijpt men straks nog echt naar de smartphone als alles al op de smartwatch te vinden is? Het zou het geval kunnen zijn dat de smartphones in de tas blijven. Denk aan het moment dat je met vrienden en familie aan tafel zit, en de helft heeft de iPhone in de hand, wat inmiddels door steeds meer mensen als hinderlijk en asociaal wordt gezien. Met een smartwatch is dit niet meer nodig.

De vraag is, mocht dit scenario werkelijkheid worden, hoe kunnen we de doelgroep “on the go” blijven bereiken zoals dat nu met mobile kan? Wat zullen de advertentiemogelijkheden gaan worden als het gaat om wearables? Kortom, wat kunnen al deze devices in de toekomst gaan betekenen voor adverteerders?

Het blijft voor nu nog een beetje koffiedik kijken, een mogelijkheid is om via apps pushberichten te sturen, zoals dat nu ook op smartphones en tablets het geval is. Standaard mobile bannering zal geen optie zijn, omdat het scherm te klein is, uitzondering zouden prestitials kunnen zijn. Waar we in ieder geval rekening mee moeten houden wat betreft mobile, is dat het niet zozeer meer moet draaien om device maar om time- en locationbased targets. De diversiteit van mobile devices kan nog alle kanten op gaan. De eerste mogelijkheid zal waarschijnlijk het verzamelen van data van de wearables zijn en deze koppelen aan diverse advertentiekanalen. Waar het begrip ‘big data’ nu al een grote rol speelt, zal de rol met de opkomst van de wearables alleen nog maar groter kunnen worden.

De belangrijkste conclusie is dat de boodschap op het juiste moment en op de juiste locatie wordt gecommuniceerd, ongeacht de device of operating system. ZIGT houdt uiteraard alle ontwikkelingen in de markt nauwgezet in de gaten.