
Gebruik social media onder verschillende leeftijdsgroepen
What’s happening online? Ofwel “Als je moeder iets gaaf vindt…”
Eerder schreef ik al eens dat “wanneer je moeder een account heeft op social media, het wat minder interessant wordt…” Dat die claim terecht was blijkt nu ook uit een onderzoek, uitgevoerd door Ruigrok NetPanel naar het gebruik van social media en internet onder verschillende leeftijdsgroepen.
In het onderzoek gaat Ruigrok NetPanel uit van Digitieners (14-20 jaar), Millenials (21-35 jaar), Generatie X (36-55 jaar) en de babyboomers (56 jaar en ouder). Overigens zal ik in de rest van dit artikel deze groepen gewoon bij hun leeftijd noemen. Van die zogenaamde fancy naampjes als “digitieners”, komt mijn lunch een beetje terug naar boven.
Ruigrok NetPanel bekijkt allereerst welke devices in het bezit zijn van de verschillende generaties en waarop zij internet gebruiken. Geen verrassing dat in alle groepen het internetgebruik op de smartphone is toegenomen. In totaal gebruikt nu 72% van de Nederlanders internet op een smartphone. Onder de jongste groep (14-20 jaar) is dit zelfs bijna 100% en onder de oudste generatie (56+) ook meer dan de helft (53%), terwijl dit vorig jaar nog 40% was. Ruigrok NetPanel verwacht dat deze groei in internetgebruik op verschillende devices nog wel doorzet: “De verscheidenheid in het aantal ‘online’ devices is groot en deze worden steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker. En dit zorgt ervoor dat de drempel om deze apparaten aan te schaffen lager wordt. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders (17%) heeft inmiddels een Mediabox (bijvoorbeeld Apple TV of een Chromecast) en men sluit ook steeds vaker fotocamera’s (14%) en geluidsinstallaties (12%) aan op het internet.”
Wanneer we kijken naar wat de verschillende generaties dan met deze devices doen, zien we dat de jongeren (14-20 jaar) met name veel whatsappen (93%) en Youtube filmpjes bekijken (82%). Facebook komt bij deze groep op een derde plek, gevolgd door Instagram en Snapchat. Wanneer we kijken naar de oudste generatie uit dit onderzoek, dan zien we dat Facebook de onbetwiste nummer 1 is (72% gebruikt dit), op afstand gevolgd door Whatsapp (56%, waar dat vorig jaar nog 45% was).

Wanneer wordt ingezoomd op het gebruik van Facebook, gebruiken de jongere generaties (14-35 jaar) Facebook veel passiever dan eerst. Ze kijken er nog wel op, maar posten niet veel en reageren nauwelijks meer op berichten. Terwijl juist de oudere generatie (56+) Facebook is gaan omarmen; zij zijn erg actief en reageren veel op berichten van anderen. 75% van de jongeren (14-20 jaar) kijkt dagelijks op Facebook en slechts 11% vindt Facebook het leukste online netwerk wat zij gebruiken. Instagram en Snapchat zijn inmiddels meer favoriet onder de jongere gebruikers. Onder de ouderen (56+) geeft 55% aan dat Facebook hun favoriete online netwerk is. En dat bedoel ik dus; vindt je moeder het gaaf, dan wordt het allemaal minder aantrekkelijk.
Overigens, dit onderzoek is slechts twee maanden geleden uitgevoerd en nu alweer verouderd. Door de komst van Pokemon Go is het gebruik van smartphones met name onder jongeren in de afgelopen week alweer veranderd. Over niet al te lange tijd zal ook de oudere generatie dit spel gaan spelen, maar tegen die tijd hebben de jongeren zeker weten al lang iets nieuws gevonden om zich op te storten.
Bron: Ruigrok NetPanel, mei-juni 2016, N=1.789.