YouTube lanceert eigen sociale netwerk
16-09-2016

FaceTube?
YouTube lanceert eigen sociale netwerk

YouTube gaat voor de next step en lanceert haar eigen sociale netwerk: YouTube Community. De community is onderdeel van de huidige mobiele app waarin YouTube creators naast video ook tekst, beelden en gifjes kunnen delen met elkaar.

Met de Community-functie kunnen beheerders van kanalen beter communiceren met hun volgers. Voorheen konden creators op YouTube enkel video’s plaatsen en reageren op reacties; met de nieuwe Community-tab kan een kanaal zelf ook andere berichten plaatsen, zoals tekst en afbeeldingen. Ook kan de tab gebruikt worden voor het uitzenden van live video.

Gebruikers die een kanaal volgen, krijgen updates die op de Community-tab geplaatst worden te zien in de feed op hun smartphone. Ook is het mogelijk om een notificatie te krijgen bij elke nieuwe post van een specifieke YouTuber.

Op dit moment bevindt het sociale netwerk zich nog in een testfase, slechts een paar prominente gebruikers kunnen gebruikmaken van de nieuwe tab in de mobiele app. YouTube geeft aan in de komende maanden meer gebruikers toegang te verlenen tot de nieuwe functie. Ook zullen er naar verwachting nog nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. Het is nog niet bekend wanneer er een grote, officiële release zal zijn.

Hoewel YouTube veruit de populairste videosite ter wereld is, ontbrak het tot nu toe nog aan veel sociale functies. Met deze nieuwe communicatiemogelijkheden kan YouTube mogelijk beter concurreren met sociale netwerken als Facebook, Instagram en SnapChat waar video ook een steeds prominenter onderdeel wordt van de content.

Talitha Valk, Mediabureau ZIGT

Bron: Fastcompany.com