Gaan wij als Nederlanders betalen voor YouTube content?
15-04-2016

YouTube Red
Gaan wij als Nederlanders betalen voor YouTube content?

Eind 2015 heeft YouTube een nieuwe betaalde dienst geïntroduceerd genaamd YouTube Red. YouTube Red is sinds de lancering alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Of de dienst ook naar Nederland komt is nog onduidelijk. Ondanks dat de dienst nog niet in Nederland beschikbaar is, zijn we nieuwsgierig wat YouTube Red nou precies is en hoe het werkt.

YouTube Red is een betaalde abonnement dienst van YouTube. Personen met een lidmaatschap kunnen onder andere exclusieve YouTube video’s bekijken en krijgen geen advertenties meer te zien. Alle voordelen van YouTube Red zijn:

  • De gebruiker kan content bekijken zonder advertenties op YouTube, YouTube Music en YouTube Gaming;
  • Het is mogelijk om video’s offline op te slaan. De gebruiker kan deze video’s later bekijken ook als hij/zij geen internetverbinding heeft;
  • De YouTube video’s kunnen op de achtergrond worden afgespeeld, de gebruiker kan tegelijkertijd andere apps gebruiken;
  • De gebruiker ontvangt bij het lidmaatschap een gratis Google Play Muziek-abonnement;
  • Het is mogelijk om originele series en films van de grootste YouTube-videomakers te bekijken, deze series en films worden ook wel YouTube Red Originals genoemd.

Het lidmaatschap kost in de Verenigde Staten $9,99 per maand, omgerekend € 8,80. YouTube sterren als PewDiePie, Aweseomeness TV, Rooster, Lilly Singh en PrankvsPrank zijn de eerste YouTube’ers met een eigen YouTube Red Originals serie in de Verenigde Staten. Een deel van deze YouTube Red series is ook voor de Nederlandse YouTube gebruikers al te bekijken, alleen moet hier wel per aflevering voor worden betaald. Een aflevering van bijvoorbeeld PrankvsPrank kost voor de Nederlandse gebruiker € 2,49.

Indien de dienst ook beschikbaar wordt in Nederland ben ik erg benieuwd hoe het zijn plaats in de Nederlandse markt zal innemen. Krijgen de Nederlandse gebruikers alleen toegang tot Amerikaanse series of zullen ook Nederlandste YouTube sterren zich aansluiten bij YouTube Red? Zijn de Nederlandse gebruikers überhaupt bereid om te betalen voor deze content? Aangezien je als gebruiker van YouTube Red ook een gratis Google Play Muziek-abonnement ontvangt zal YouTube Red daarnaast ook de concurrentiestrijd aangaan met de muziek streamingdienst Spotify. Al met al een aantal interessante vraagstukken.

Meriam Bouwman
Meriam Bouwman
(Digital) Media Director