Zakelijke beslissers: het zijn net mensen!
20-09-2016

Decision Makers Survey
Zakelijke beslissers: het zijn net mensen!

Vanmorgen is in alle vroegte, onder het genot van een ontbijtje met verse croissants en koffie, het (ver)nieuw(d)e DMS (Decision Makers Survey) gepresenteerd. Dit keer is het onderzoek uitgevoerd door DVJ Insights. Maar liefst 2577 zakelijke beslissers, van groot zakelijk tot ZZP, vulden de vragenlijst naar mediagedrag in. Door de snelle veranderingen in de media is de planning om dit onderzoek jaarlijks uit te gaan voeren. Dat is mooi, want dit was voorheen nog tweejaarlijks waardoor we in de analyses achter de feiten aanliepen.

Aan de vragenlijst zijn anno 2016 wat ‘nieuwe’ mediumtypen toegevoegd, zoals radio, (zakelijke) digitale platformen en één specifieke, niet geheel onbelangrijke zakelijke televisiezender; RTLZ. Door de toevoegingen van meerdere mediumtypen zijn er meer leuke analyses mogelijk met deze nieuwe data. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om cross mediale analyses te doen voor de verschillende zakelijke doelgroepen. Wij staan al in de startblokken!

Een kleine greep uit de resultaten: zakelijke beslissers luisteren ook veel naar radio. Wij vielen nou niet echt van onze stoel van dit inzicht. Qua bereik blijkt dat 538 op een eerste plaats staat (56%), of dit ook selectief is valt nog te bezien. Het bereik van Sky Radio is dan vreemd genoeg weer niet meegenomen in het onderzoek. Ook blijkt dat NU.nl het hoogste bereik heeft onder groot-zakelijke beslissers, maar liefst 72% kijkt wel eens op NU.nl. Waarschijnlijk worden deze media ook niet echt beluisterd of bekeken om ‘business’, maar om ‘pleasure’. Het lijkt wel alsof zakelijke beslissers ook gewoon mensen zijn!

Uiteraard zijn dit de resultaten voor de totale steekproef van zakelijke beslissers. Wanneer je gaat kijken naar en vergelijken tussen specifieke beslissers, worden de cijfers pas echt interessant. Wil je meer weten over de zakelijke beslissers, specifieke doelgroepen of DMS 2016 in het algemeen: Neem contact met ons op!

Merel Tukker
Merel Tukker
Research Director