Facebook verwijdert pagina’s en nieuwe navigatie op Instagram?
19-10-2018

ZIGT #socialmedia
Facebook verwijdert pagina’s en nieuwe navigatie op Instagram?

Voordat we het weekend instappen brengen we je graag nog even op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op social media. Vandaag op het programma: Facebook verwijdert diverse pagina’s en tik je voortaan door je Instagram tijdlijn in plaats van scrollen? Je leest het in de nieuwste social update.

Snapchat, Snapcat

Je hebt er de afgelopen dagen waarschijnlijk al veel over gehoord en gelezen, de filters voor katten op Snapchat. Het social media platform introduceerde gezichtsfilters voor je kat. Deze filters herkennen het hoofd van je kat en passen er speciale kattenfilters op toe, zoals een bril en bloemetjeskrans. De selfies met je kat blaas je op deze manier een heel nieuw leven in. Hondeneigenaren zijn minder enthousiast over dit nieuws en voelen zich een beetje achtergesteld. Wij denken dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Snapchat ook gezichtsfilters introduceert voor alle hondenliefhebbers!

Facebook verwijdert diverse pagina’s

De website Geotrendlines meld dat Facebook de afgelopen tijd honderden pagina’s heeft verwijderd die niet voldoen aan hun algemene voorwaarden. Facebook verklaart dat het gaat om accounts die het algoritme van Facebook misbruiken door politieke berichten te plaatsen om geld te verdienen. Vanuit diverse accounts plaatsen ze deze berichten in meerdere discussiegroepen. Vervolgens gebruiken ze andere accounts om de berichten te delen en liken. Dit zou volgens het social media platform leiden tot een onjuiste weerspiegeling van de werkelijke interesse in de berichten. De pagina’s zijn soms bijna niet te onderscheiden van een legitiem politiek debat, aldus Facebook.

Wanneer je inzoomt op de specifieke pagina’s die Facebook verwijderd heeft, vraagt de website Geotrendlines zich af of er geen sprake is van censuur. Enkele van de laatste pagina’s die werden verwijderd, zijn van Free Thought Project en Anti Media. Zij plaatsen berichten over politieke onderwerpen die nogal gevoelig liggen, zoals de legalisering van cannabis en het buitenlandse beleid van de VS. Facebook kan pagina’s met duizenden tot miljoenen volgers eenvoudig verwijderen. Dit bewijst dat het social media platform veel macht heeft over het publieke debat. Wij zijn heel benieuwd hoe dit gaat verlopen.

Facebook Portal gebruikt je informatie tóch voor advertenties

In de vorige social update las je over de allereerste gadget van Facebook, de Facebook Portal. Met deze chatcamera inclusief slimme speaker kun je videochatten met vrienden. Tijdens deze introductie beloofde Facebook haar gebruikers de videogesprekken te versleutelen en hun informatie niet te gebruiken voor andere doeleinden. Dit blijkt een loze belofte te zijn. Facebook wijzigde zijn antwoord en gaf aan dat Portal geen advertenties gaat vertonen, maar de verzamelde data wel kan gebruiken voor advertenties via andere Facebook services. Daar voegt Facebook aan toe dat zij niet van plan zijn deze data te gebruiken. Een erg verwarrend antwoord als je het ons vraagt.

Instagram test nieuwe navigatiemethode

Vorige week is uit een screenshot van een Instagram gebruiker gebleken dat het social media platform een test uitvoert waarbij je door foto’s heen tikt. Op dit moment scroll je door je tijdlijn, maar Instagram overweegt om, net zoals in Stories, tikken als navigatiemethode te gebruiken. Deze test wordt uitgevoerd onder een aantal gebruikers in het Explore tabblad. Instagram bevestigt deze test, maar geeft aan dat zij niet van plan zijn om deze verandering direct door te voeren in de tijdlijn.

Meer duidelijkheid over verwijderde tweets

Tot op heden was er weinig duidelijkheid over tweets die verwijderd werden. Is deze verwijdering opgelegd door Twitter of is dit een beslissing van het account zelf? Wanneer Twitter vindt dat een tweet de regels van het platform schendt, moet de accountbeheerder het bericht eerst verwijderen voor er nieuwe tweets geplaats kunnen worden. Dit roept bij volgers vaak de vraag op of de tweet om deze reden verwijderd is of dat de accountbeheerder dit zelf heeft besloten. Daar brengt Twitter vanaf deze week meer duidelijkheid in. Wanneer een tweet verwijderd is vanwege het breken van de regels, verschijnt het volgende bericht: “Deze tweet is verwijderd omdat het de Twitter-regels heeft geschonden. Dit bericht is te zien in het profiel en in de specifieke tweet tot 14 dagen nadat de tweet verwijderd is”. Hiermee hoopt Twitter dat de gebruikers de regels meer gaan respecteren. Wat ons betreft een goede maatregel!

Dag Pinterest Buyable Pins, hallo Product Pins

Pinterest stopt met Buyable Pins en maakt plaats voor Product Pins. Via Buyable Pins kon je als bezoeker producten in Pins direct bestellen bij een webshop. Wat is het verschil tussen de oude Buyable Pin en de nieuwe Product Pin? De prijzen van de producten in de Product Pins variëren dynamisch op basis van producten die via andere webshops worden aangeboden. Daarnaast krijg je als gebruiker ook informatie over de beschikbaarheid van de producten.

Pinterest is ook bezig om de aanbevelingen te finetunen aan de hand van visuele zoektechnologie. Het social media platform begint met het tonen van vergelijkbare producten. Na verloop van tijd leren de algoritmes meer over jouw prijs- en merkvoorkeuren om jou vervolgens de beste aanbevelingen te doen. Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe Product Pin!

Wil je meer informatie over de advertentiemogelijkheden op de verschillende social media kanalen? Neem dan contact op met het Social & Content team van ZIGT.