People-over-pages en meer
17-05-2018

ZIGT #socialmedia
People-over-pages en meer

Heb je geen Facebookaccount? Ook zonder profiel kun je jouw gegevens opvragen bij Facebook. Op Instagram kunnen we binnenkort videobellen en profielen dempen. Twitter verwijdert de ondersteuning op Xbox en influencers ondervinden hinder van het ‘people-over-pages’-algoritme. Lees deze #socialupdate en je bent helemaal op de hoogte!

Mensen zonder account kunnen ook gegevens opvragen bij Facebook

Ook als je geen Facebookaccount hebt, verzamelt het platform informatie over je. Je kunt vanaf nu data opvragen en inzien welke informatie Facebook van jou heeft. Dit laat het platform weten in een schriftelijk antwoord op de vragen die oprichter Mark Zuckerberg kreeg van het Europees Parlement.

Schaduwprofielen is de term die wordt gebruikt voor profielen van internetgebruikers zonder Facebookaccount of van personen die tijdens het surfen niet met hun account ingelogd zijn. “Elke website of app die je bezoekt, moet bepaalde informatie verzamelen om ervoor te zorgen dat de dienst goed werkt. Facebook is daarop geen uitzondering”. “Als je Facebook niet gebruikt, kun je informatie die we over jou verzamelen opvragen via een formulier in het helpcentrum van Facebook”, schrijft het sociale medium.

Hebben de nieuwe algoritmes invloed op influencers?

Er is de afgelopen tijd veel veranderd op Facebook. Een van de grootste veranderingen is het ‘people-over-pages’-algoritme. Dit betekent dat Facebook de content van pagina’s minder weergeeft in de tijdlijn van de gebruiker, tenzij er oprechte interactie wordt aangegaan met de content. Dit geldt ook voor de content van de pagina’s van influencers. Influencers zullen ondervinden dat de content op hun Facebook-pagina minder bereik genereert.

Ook op Instagram levert het algoritme influencers grijze haren op. Om hoog in het algoritme te verschijnen, moeten de posts die iemand plaatst binnen een korte tijd veel engagement krijgen. Dit houdt in dat een influencer ervoor moet zorgen dat er veel reacties/likes op een post komen. Wij vragen ons nu af, wanneer komt de chronologische tijdlijn eindelijk terug?

Videobellen met Instagram

Begin maart vertelden wij je dat het gerucht ging dat Instagram zou werken aan een videobelfunctie voor de mobiele app. Dat blijkt te kloppen! Sterker nog, sinds 24 mei wordt de functie gefaseerd uitgerold onder gebruikers.

Hoe kun je een videogesprek tussen twee personen starten? Ga in de app naar privégesprekken. Na het klikken op het icoontje van een videocamera kun je kiezen met wie je gaat videobellen. 

Gedempte profielen op Instagram

Instagram is een van de meest populaire social media platform in Nederland. Gebruik jij ook Instagram? En volg je accounts die je eigenlijk niet zo interessant vindt, maar deze niet wilt ontvolgen? Dan kun je er binnenkort voor kiezen om een dergelijk profiel te dempen. Dankzij deze nieuwe functionaliteit komen de posts en verhalen niet meer in je feed. De eigenaar van het account krijgt er geen melding van.

Hoe demp je een Instagram-account? Ga naar het betreffende profiel, klik op de drie puntjes en kies ‘dempen’.  Vervolgens kun je aangeven of je alleen post of ook stories wilt dempen.

Externe Twitter apps krijgen het zwaar

Twitter is bezig met een opmars als het gaat om hun inkomsten uit advertenties. Ze hebben hun nieuwe plannen aangekondigd die third party Twitter apps treffen en uiteindelijk dus ook de gebruikers. Applicaties van derden moeten namelijk vanaf 16 augustus gaan betalen voor de basisfuncties op Twitter, zoals pushnotificaties. Sommige functies worden zelfs helemaal verwijderd. Wij zijn benieuwd wat de gevolgen zijn voor deze third party apps!

Twitter beëindigt ondersteuning verschillende platformen

Daarnaast heeft Twitter bekendgemaakt dat ze de officiële Twitter app gaan verwijderen uit de stores van Xbox, Roku en Android TV. De apps waren beperkt in functionaliteit en werden slecht beoordeeld. Twitter geeft aan dat als gebruikers Twitter op deze platformen willen bereiken, ze via de internetbrowser Twitter kunnen gebruiken.

Wil je meer informatie over de advertentiemogelijkheden op de verschillende social media kanalen? Neem dan contact op met het Social & Content team van ZIGT.